Business Internaţional

FMI incearca sa-si gaseasca rolul dupa trecerea crizei

27.10.2009, 23:16 50

Seful Fondului Monetar International (FMI) DominiqueStrauss-Kahn incearca sa capteze in continuare atentia asuprainstitutiei pe care o conduce, chiar daca economia mondiala seindreapta cu pasi inceti, dar siguri catre iesirea dinrecesiune.

Strauss-Kahn vrea sa transforme creditorul international intr-unfond de asigurari la care guvernele sa poata avea acces in vremurieconomice tulburi, potrivit declaratiilor sale. Astfel, rolul FMIar putea fi extins dincolo de functia sa actuala, aceea de afurniza credite statelor cu probleme.

O parte dintre cei 186 de membri ai FMI nu sunt inca pregatitisa ii delege institutiei asemenea atributii, in conditiile in careFMI pare a fi controlat majoritar doar de statele dezvoltate.

"Este foarte bine ca Strauss-Kahn incearca sa argumenteze caacesta este rolul pe care FMI ar trebui sa-l joace", consideraNgaire Woods, profesor de economie politica internationala laOxford University. "Dar obstacolele pe care FMI le intampina pentrua deveni un creditor de incredere sunt mari", mai spune Woods.

In plina criza financiara, FMI a ajutat o serie de state sarevina la linia de plutire, iar acum, odata ce intreaga economiemondiala da semnale de resuscitare, Strauss-Kahn sustine ca un fondcentral cu lichiditati de 1.000 mld. dolari ar putea prevenidezechilibrele mondiale ce au alimentat actuala criza. Astfel,guvernele s-ar simti mai putin presate sa isi construiasca rezervevalutare in perioadele de avans economic, cu ajutorul carora sa seprotejeze pe timp de criza.

Daca va avea succes, strategia lui Strauss-Kahn ar puteaincetini si achizitiile de valori mobiliare denominate in dolariamericani, care au tinut dobanzile la niveluri extrem de reduse inintreaga lume, contribuind la declansarea crizei.

"FMI este tras la raspundere de 'actionarii' majoritari si astava fi o problema majora" pentru Strauss-Kahn, este de parereeconomistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel. DesiStrauss-Kahn "face o treaba fantastica, este foarte dificil sacontrolezi o institutie atat de complexa si sa o calauzesti inperioada de transformare", mai spune Stiglitz.

Pentru a reusi, Strauss-Kahn trebuie sa castige increderea unorstate ce au fost tratate oarecum inechitabil in timpul crizeiasiatice din anii '90. Atunci, institutia a fortat guverne precumcel al Indoneziei sau al Coreii de Sud sa reduca cheltuielilepublice, sa majoreze puternic dobanzile si sa privatizezecompaniile de stat pentru a-si rambursa ajutorul international.Pozitia FMI a fost puternic criticata, vehiculandu-se ideea camasurile drastice impuse statelor asiatice ar fi prelungit crizadin regiune.

Desi FMI si-a mai relaxat conditiile de creditare, ministrul definante thailandez Korn Chatikavanij declara in mai ca acest tip deajutor international inca este privit cu scepticism in Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO