Business Internaţional

FMI intuneca perspectivele de crestere pentru Europa Centrala si de Est

FMI intuneca perspectivele de crestere pentru Europa Centrala si de Est
09.07.2009, 20:45 18

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere estimarile privind contractia economica a Europei Centrale si de Est pe 2009, anticipand un declin de 5%, fata de anteriorul pronostic din aprilie de 3,7%. Pentru 2010, Fondul vizeaza o crestere de 1% a Produsului Intern Brut, cu 0,2% mai mult fata de estimarile din aprilie, potrivit unui raport despre economia mondiala publicat miercuri de institutia internationala.
"Evolutiile economice difera substantial intre tari, insa multe dintre statele din regiune au fost afectate de criza globala financiara, in conditiile in care fluxurile de capital si-au inversat directiile, iar exporturile de bunuri de larg consum au scazut pronuntat", se arata in raportul realizat de specialistii FMI.
Politicile macroeconomice adoptate de statele emergente din Europa trebuie sa instituie o balanta echilibrata intre "necesitatea de a potenta cererea de consum si riscurile de exacerbare a fluxurilor de capital si de subminare a sustenabilitatii fiscale", conform indicatiilor prezente in raportul FMI. "Din moment ce presiunile inflationiste incep sa se relaxeze, bancile centrale ar trebui sa reduca dobanzile de referinta cu prudenta pentru a evita o ajustare haotica a cursurilor de schimb valutar", se arata in continuarea raportului. Economiile emergente europene trebuie sa evalueze in mod coerent stabilitatea sistemelor bancare si, in special, a segmentelor importante din sectorul corporate care intampina dificultati in ceea ce priveste rambursarea creditelor, spre exemplu, din cauza scaderii veniturilor din exporturi si a finantarii externe reduse.

FMI a intins mana Europei Centrale si de Est
Tarile din Europa Centrala si de Est au apelat la imprumuturi acordate de FMI, Banca Mondiala (BM) si Uniunea Europeana (UE), in incercarea de a contracara dificultatile de pe plan national, induse de criza mondiala si accentuate de o adevarata spirala recesionista. Ungaria a fost primul stat membru al UE care a apelat la ajutorul FMI, UE si BM, obtinand in toamna anului trecut asistenta financiara totala de 20 mld. euro.
Totodata, Romania are un acord stand-by cu FMI in valoare de 12,95 mld. euro pe o perioada de doi ani, urmand ca alte 7 mld. euro sa vina din partea UE, BM si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Polonia a apelat la o linie de finantare flexibila din partea FMI in valoare de 20 mld. dolari (14,3 mld. euro), diferita de cele primite de Romania sau Ungaria prin numarul mai mic de restrictii impus de Fond.
Bulgaria este una dintre putinele tari din regiune care nu au apelat la sprijin financiar international, insa instaurarea noului guvern la Sofia ar putea schimba situatia, membrii acestuia declarand in repetate randuri necesitatea unui astfel de acord pentru cel mai sarac membru al Uniunii Europene.

UE ramane pe minus si in 2010
FMI a inrautatit si estimarile pe 2009 privind economia Uniunii Europene (UE), anuntand o scadere economica de 4,7%, fata de prognoza de 4% din aprilie. Totodata, economia UE se va contracta anul viitor cu 0,1%, cu 0,2% mai putin decat estima FMI in urma cu trei luni.
In ceea ce priveste evolutia economica a zonei euro, FMI mizeaza pe o contractie economica de 4,8% in 2009, urmand ca 2010 sa aduca o scadere mai moderata, de 0,3%. Indicatorii calculati pe baza sondajelor care evidentiaza evolutia consumului si a mediului de afaceri au inregistrat cresteri, insa informatiile privind activitatea economica reala indica semnale slabe de redresare, potrivit raportului FMI.

Economia mondiala revine la crestere din 2010
In ceea ce priveste evolutia economiei mondiale, FMI a anuntat un declin de 1,4% in cursul anului acesta, in scadere cu 0,1% fata de estimarile publicate in aprilie, dar si o revenire moderata de 2,5% in 2010, prognoza fiind imbunatatita cu 0,6% puncte procentuale fata de aprilie."Economia mondiala incepe sa-si revina dintr-o recesiune fara precedent in perioada postbelica, insa mecanismul de stabilizare nu este uniform, iar redresarea economica ar putea fi lenta", se arata in raportul privind economia mondiala.
Economiile tarilor dezvoltate se vor contracta cu 3,8% in 2009, FMI mentinandu-si estimarile in acest caz, dar isi vor reveni in 2010, inregistrand o crestere de 0,6%, cu 0,6 puncte procentuale peste pronosticul FMI din aprilie.
Totodata, FMI mizeaza pe o scadere economica pentru SUA de 2,6% anul acesta si pe o crestere de 0,8% in 2010, prognozele fiind revizuite pe plus fata de aprilie cu 0,2%, respectiv 0,8%, conform raportului FMI privind economia mondiala. "Indicatorii evidentiaza pentru SUA o rata in scadere a deteriorarii economice, inclusiv pentru piata muncii si a imobiliarelor", indica specialistii FMI. De asemenea, creditorul international a imbunatatit estimarile privind evolutia economiei japoneze, anuntand ca aceasta se va contracta cu 6% in 2009, dar va reveni la o crestere de 1,7% anul viitor, cu 1,2% mai mult fata de pronosticul anterior.
Nici Rusia nu va scapa anul acesta de recesiune, in conditiile in care FMI plaseaza scaderea economica a tarii la 6,5% anul acesta, in timp ce 2010 va aduce o crestere de 1,5%, se arata in raportul publicat de institutia internationala.
Cele mai bune performante vor fi inregistrate, conform estimarilor FMI, de China, a carei crestere economica de 7,5% de anul acesta va fi urmata de una de 8,5% in cursul anului viitor.

Bulgaria
 7% reprezinta estimarea FMI privind contractia economiei Bulgariei in 2009, potrivit sefului misiunii creditorului global in Bulgaria, Bas Bakker;
 Fondul se asteapta ca si anul viitor economia sa ramana pe minus, cu 2,5%;
 In primul trimestru economia a inregistrat o scadere anuala de 3,5%, prima de dupa criza financiara si economica din 1997.

 

Romania
 7-8% reprezinta scaderea economiei romanesti in acest an, potrivit noilor estimari ale FMI;
 Creditorul cu sediul la Washington prevede o contractie economica aproape dubla fata de estimarea de 4,1% luata in calcul in primavara;
 In primul trimestru al acestui an PIB-ul statului a scazut cu 6,2%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

 

Ungaria
 6% este scaderea economica estimata de guvernul de la Budapesta pentru acest an;
 Economia este asteptata sa revina pe crestere in 2011;
 PIB-ul statului a scazut cu 5,8% in primele trei luni ale acestui an in raport cu perioada similara a anului trecut, dupa ce in ultimele trei luni ale lui 2008 contractia a fost de 2,6%.

 

Polonia
 0,5% este valoarea cu care va scadea economia celui mai mare stat din Europa Centrala si de Est in 2009, potrivit estimarilor FMI;
 Pentru 2010 Fondul prevede o crestere economica de 1%;
 Polonia este singurul stat din regiune care a ramas pe plus in primele trei luni ale lui 2009, cresterea economica anuala fiind de 0,8%.

 

Cehia
 2,4% reprezinta scaderea economica estimata pentru Cehia in acest an;
 Scaderea economica din primul trimestru al acestui an a fost de 3,4%, potrivit Biroului de statistica al statului;
 Cehia nu a incheiat pana in prezent niciun acord cu FMI, spre deosebire de alte state din regiune, precum Romania, Ungaria si Polonia.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO