Business Internaţional

FMI: Recesiunea din zona euro se va agrava

18.03.2009, 14:35 6

Fondul Monetar International si-a revizuit estimarile de la inceputul lui 2009 privind evolutia economiei la nivel global, anuntand ca recesiunea s-ar putea agrava, in special in statele din zona euro, scrie Financial Times.

Economistii FMI au estimat o rata de crestere pentru acest an mai scazuta decat cea anuntata in ianuarie, dupa ce au luat in calcul si alte informatii cu privire la declinul din prezent si evolutia negativa a economiei mondiale din ultimele trei luni ale lui 2008.
Teresa Ter-Minassian, consilier al directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a citat anumite rapoarte interne ale Fondului care cuprindeau estimarile realizate pana la sfarsitul lunii februarie, anuntand ca institutia se asteapta ca economia mondiala sa se contracte cu aproape 0,6% in acest an, fata de o crestere economica de 0,5%, cat se estimase anterior. "Scenariul dupa care va evolua economia globala ar putea fi si mai grav, insa directorul FMI a anuntat deja acest lucru", a declarat Ter-Minassian la Lisabona, adaugand ca "criza actuala este una cu adevarat globala si afecteaza mai toate colturile lumii si state cu grade diverse de dezvoltare".
Potrivit estimarilor FMI, economia zonei euro s-ar putea contracta cu 3,2% in 2009, a anuntat consiliera directorului general al institutiei, comparativ cu estimarile anterioare care prevedeau un declin economic de 2%. Economia SUA este asteptata sa se contracte cu 2,6%, fata de 1,6% cat se estimase la inceputul anului. Cea a Japoniei s-ar putea contracta cu 5%, fata de 2,6%, nivelul prevazut anterior, devenind cel mai grav afectata economie majora la nivel mondial. Oficialii FMI au declarat la Washington ca datele oferite de Ter-Minassian sunt unele "neoficiale" si "depasite".
Fondul Monetar International a anuntat insa oficial ca recesiunea din Marea Britanie s-ar putea prelungi pe o perioada mai mare de timp decat in cazul altor economii majore de la nivel mondial. FMI a avertizat ca Regatul Unit va fi singura economie din grupul G7 al celor mai industrializate state la nivel global care si-ar putea prelungi declinul si in 2010. Economia britanica a intrat in recesiune in a doua jumatate a lui 2008, iar Fondul Monetar International estimeaza ca s-ar putea contracta cu 3,8% in acest an si cu 0,2% in 2010. In schimb, economiile statelor din G7 se vor contracta in medie cu 3,2%, urmand sa inregistreze o crestere economica de aproape 0,2% anul viitor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO