Business Internaţional

Fondatorul Vanguard vede valoarea in investitiile pe termen lung

13.11.2008, 16:23 36

John Bogle, in varsta de 79 de ani, cel care a pus bazele Vanguard, a creat primul fond mutual raportat la indici si predica in continuare beneficiile investitiilor pe termen lung, la costuri reduse, diversificate, avertizeaza de ani intregi in legatura cu excesele Wall Street-ului, scrie International Herald Tribune.

El se inarmeaza cu date statistice pentru a arata ca o vasta majoritate de investitori, printre care si manageri de investitii profesionisti, nici nu ar trebui sa incerce sa aleaga anumite actiuni.
Acestia pur si simplu nu prea se pricep sa faca acest lucru, spune Bogle. Mai bine este sa investesti pe piata generala prin fonduri raportate la indici cu costuri reduse, permitandu-le actionarilor, si nu managerilor de investitii, sa profite in vremuri bune.
Cat priveste incercarile de a determina momentele exacte cand piata creste si scade, Bogle sustine ca sansele de a avea dreptate pe perioade mari sunt atat de reduse, incat e o nebunie sa incerci.
Totusi, din motive simple, directe, Bogle spune ca vremurile actuale sunt prielnice investitiilor in actiuni, insa nu pentru tranzactii pe termen scurt, ci ca parte a unui portofoliu diversificat pe care-l detii timp de multi ani.
Cataclismele de pe pietele financiare din intreaga lume au redus valorile la niveluri foarte atractive, spune el, cu posibilitatea ca piata generala de actiuni sa poata inregistra, in urmatorul deceniu, un randament anualizat de poate 9%.
Astfel, acesta nu este un moment propice pentru a vinde, cu o singura mare exceptie, totusi: "Daca nu-ti mai poti permite sa pierzi, atunci nu ai alta solutie decat sa te retragi de pe piata de actiuni".
Actiunile ar putea foarte usor sa continue sa scada, si daca nu esti in pozitie sa absorbi noi pierderi, trebuie sa te protejezi. Iar pensionarii ar trebui sa detina un volum mare de obligatiuni, care ofera siguranta pe o piata in scadere.
"A investi nu implica numai probabilitati, ci si consecinte, si trebuie sa fii pregatit sa le infrunti."
Pentru investitorii pe termen lung care-si permit sa astepte un deceniu sau mai mult pentru a profita, probabilitatile sunt mult mai bune acum decat cu un an in urma din cauza scaderii pietei.
Bineinteles ca acest lucru nu inseamna sa-ti investesti toti banii in actiuni "decat daca nu esti la inceput in ceea ce priveste investitiile, esti foarte tanar sau ai foarte putin de pierdut si foarte mult de castigat", spune Bogle.
Fiecare trebuie sa-si analizeze propria situatie si sa-si construiasca o strategie proprie. Totusi, acesta ofera unele reguli de baza care, spune el, "te tine departe de probleme".
In primul rand, detine obligatiuni in procente aproximativ egale cu varsta ta. De exemplu, daca ai 50 de ani, ai putea detine 50% obligatiuni si 50% actiuni.
"Trebuie, bineinteles, sa iei in considerare propria situatie", a declarat Bogle, si sa ajustezi proportia in sus sau jos in functie de propriile nevoi si de nivelul de aversiune fata de risc.
Daca ti-ai constituit un portofoliu conservator, echilibrat, diversificat, cat si o modalitate de a-l spori in mod regulat, incearca sa nu verifici randamentele zilnic. Mediile zilnice te distrag, fara sa insemne prea mult, spune Bogle.
Desi s-a retras din managementul Vanguard dupa un transplant de cord in 1996, Bogle duce o viata activa. El spune ca in ciuda speculatiilor care au afectat economia globala, ramane convins ca daca investitorii pe termen lung vor incerca sa aiba "stomacuri puternice", acestia vor trece de perioada grea si vor prospera.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO