Business Internaţional

Fondatorul WikiLeaks: Un adolescent ar fi putut accesa contul de e-mail al lui John Podesta

Fondatorul WikiLeaks: Un adolescent ar fi putut accesa...

Autor: Raluca Manga

05.01.2017, 11:57 69

"Am publicat mai multe...e-mailuri care arată cum Podesta răspunde la un e-mail care foloseşte metoda de fraudare electronică numită phishing", a spus Julian Assange în prima parte a interviului, difuzat marţi noapte. "Podesta a dezvăluit (n.r. răspunzând la acel e-mail) că parola sa este cuvântul ‘password’. Propria sa echipă i-a spus că acest e-mail pe care l-aţi primit este perfect valid. Deci (...) un copil de 14 ani ar fi putut accesa contul de e-mail în felul acela", a mai spus Assange.

Assange a mai spus că Clinton însăşi nu a făcut "aproape nicio încercare" de a-şi securiza e-mailurile private de faţă de statele ostile în timpul cât a ocupat funcţia de secretar de Stat.

"Acum să vedem, a încercat ea să-şi securizeze e-mailurile faţă de republicani? Probabil", a spus Assange. Dar în ceea ce priveşte statele, nu a existat aproape nicio încercare", a continuat el.

Julian Assange a acordat interviul la ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat din iunie 2012.

El a refuzat din nou să spună care este sursa care a transmis către WikiLeaks documente furate din căsuţa de e-mail a lui John Podesta, şeful campaniei candidatei democrate Hillary Clinton.

Hillary Clinton a acuzat Guvernul rus că ar fi responsabil de aceste scurgeri de informaţii, punct de vedere împărtăşit şi de Administraţia americană, şi a acuzat WikiLeaks că l-a ajutat pe adversarul său republican, Donald Trump, care a câştigat alegerile prezidenţiale.

"Sursa nu este Guvernul rus", a insistat Julian Assange, un critic înfocat al lui Hillary Clinton. Assange a spus că este "imposibil de spus" dacă dezvăluirea acestor e-mailuri a favorizat alegerea magnatului imobiliar în funcţie de preşedinte al Statelor Unite.

În prima parte a interviului, Assange a criticat o analiză a atacurilor cibernetice făcută de FBI şi Departamentul de Securitate Internă. După ce a fost publicat raportul, Administraţia Barack Obama a decis expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi din SUA după ingerinţele ruse care ar fi facilitat victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să nu aprobe cererea Ministerului rus de Externe de expulzare a 35 de diplomaţi americani, argumentând că aşteaptă instalarea Administraţiei Donald Trump, la Washington, pentru a relansa relaţiile ruso-americane.

"Rusia nu va expulza pe nimeni ca reacţie la măsurile luate de Washington contra Rusiei din cauza presupuselor atacuri cibernetice", a declarat vineri Vladimir Putin. "Însă Rusia îşi rezervă dreptul de a riposta la noile sancţiuni americane. Moscova consideră măsurile neprieteneşti ale Administraţiei în exerciţiu a SUA, condusă de Barack Obama, drept provocări menite să afecteze şi mai mult relaţiile cu Rusia", a mai subliniat atunci Putin.

Assange a mai spus că site-ul ar fi publicat informaţii stânjenitoare şi despre Trump dacă le-ar fi primit.

"Nu există surse care să spună prin intremediul altor jurnalişti că 'am dat către WikiLeaks aceaste informaţii despre Trump sau...Vladimir Putin şi stiţi ce? Nu le-au publicat'. Nimeni nu a venit să spună asta", a spus Asange.

Fondatorul WikiLeaks i-a avertizat de asemenea pe democraţi că criticarea site-ului pentru publicarea e-mailurilor este "o manevră prostească".

"Este acelaşi motiv pentru care au pierdut alegerile, şi anume, că în loc să se concentreze pe substanţă, ei s-au concentrat pe alte lucruri cum ar fi această încercare de a spune cât de scandalos este faptul că publicul american a primit informaţie adevărată înaintea unor alegeri" , a spus Assange. "Publicul nu crede asta. El vrea cât mai multe informaţii adevărate", a continuat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO