Business Internaţional

Fondurile de investitii ii scapa pe americanii de la Ford de "problemele" premium

Fondurile de investitii ii scapa pe americanii de la Ford de "problemele" premium

Jaguar S-Type

03.07.2007, 19:13 17

Fonduri de investitii din Orientul Mijlociu sunt interesate de achizitia brandurilor Jaguar si Land Rover, marcile premium detinute de Ford, scrie presa internationala.
Mubadala Development Company si Dubai International Capital si-au instruit consilierii financiari pentru a intocmi planul de a inregistra o oferta pentru una sau chiar ambele marci.
De Land Rover si Jaguar sunt interesate si fondurile de investitii de peste ocean, precum Cerberus, deja prezenta pe piata auto prin achizitia Chrysler, Ripplewood Holdings si One Equity Parteners, potrivit Financial Times. Potrivit unui raport, cele trei fonduri de investitii deja au primit informatii financiare cu privire la Land Rover si Jaguar.
Cerberus, Ripplewood si One Equity au refuzat orice comentariu pe aceasta tema, in timp ce Ford ia in considerare toate optiunile.
Daca Land Rover si Jaguar sunt atractive pentru cei din Orientul Mijlociu, Volvo ar putea ramane la Ford, sau chiar sa se intoarca sub proprietate suedeza.
Fondul de investitii Investor, controlat de familia Wallenberg, care detine in prezent o participatie de 11% in cadrul companiei Scania, constructorul suedez de camioane, s-a aratat interesat de achizitia Volvo. Insa Ford s-a aratat anterior dezinteresat de vanzarea subsidiarei din Suedia.
Fredrik Arp, directorul general al Volvo a refuzat saptamana trecuta sa raspunda unor intrebari cu privire la viitorul companiei, dar nu a exclus organizarea unei licitatii pentru producatorul auto, potrivit cotidianului britanic Independent.
Ford a apelat inclusiv la serviciile unor banci pentru a evalua companiile Jaguar si Land Rover. Analistii evalueaza companiile la aproximativ un miliard de dolari (741 milioane de euro). Volvo este considerata cea mai valoroasa marca din cadrul diviziei Premier Automotive Group (PAG), care mai include Jaguar si Land Rover.
Ford nu a facut publice rezultatele financiare ale diviziilor sale, dar divizia PAG a adus in 2006 grupului american pierderi de pana la 327 mil. dolari (242 mil. euro).
Banca de investitii Merrill Lynch estimeaza ca firma suedeza va realiza un profit inainte de impozitare de 559 de milioane de dolari in acest an.
Printre companiile interesate de preluarea Volvo se regaseste si BMW, insa analistii considera ca un cumparator din afara industriei auto ar fi mai potrivit, daca se iau in calcul rezultatele slabe obtinute in cazul fuziunilor recente.
In luna aprilie a acestui an fondul privat de investitii Cerberus a achizitionat Chrysler de la DaimlerChrysler pentru suma de 7,4 miliarde de dolari (5,48 miliarde de euro).
"Orice nou proprietar al Volvo va trebui sa preia si intreaga forta de munca a companiei. Avand in vedere toate zvonurile cu privire la situatia financiara a Ford, nu incape indoiala ca incearca sa scape cat mai repede de intreaga divizie PAG", a declarat Paul Newton, analist in cadrul Global Insight.
In cadrul lansarii productiei a noii generatii a modelului Ford Taurus, ce a avut loc saptamana trecuta la Chicago, conducerea Ford a declarat ca Volvo, compania achizitionata in 1999 contra sumei de 6,5 miliarde de dolari (4,8 miliarde de euro) a devenit o parte componenta a strategiei de inginerie si marketing a Ford si nu va fi scoasa la vanzare.
"Divizia Volvo este destul de integrata in compania Ford in acest moment", a declarat Mark Fields, presedintele Ford pentru America.
Fields, care in prezent se afla la conducerea planului de restructurare a Ford din Statele Unite, a detinut anterior pozitia de conducere in cadrul Premiere Automotive Group.
Dupa ce a vandut in acest an Aston Martin pentru 848 mil. dolari (628 mil. euro), constructorul american este in cautarea de noi fonduri pentru a sustine programul de restructurare Way Forward.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO