Business Internaţional

Fondurile de pensii, motiv de ingrijorare pentru salariatii americani

04.08.2005, 17:51 14

Pentru milioane de angajati din SUA, siguranta financiara dupa pensionare reprezinta un obiectiv greu de atins, arata un studiu realizat de Insurance Newsnet.

Astfel, jumatate dintre salariatii americani nu participa la programele de pensii sponsorizate de compania in care lucreaza, alti 20% inca se bazeaza pe traditionala pensie pe care o vor obtine de la companie, iar restul de 30% isi pun sperantele in planul american de pensii 401(k), care presupune asumarea de catre angajat, si nu de catre angajator, a riscurilor aferente realizarii unor economii pentru fondul de pensii. Planul 401(k) consta in deducerea unor sume din salariul angajatilor si investirea acestora in titluri de valoare.

Un motiv de ingrijorare pentru soarta pensionarilor este rata economiilor realizate de cetatenii SUA, situata sub 1% din veniturile disponibile. Astfel, americanii nu economisesc aproape nimic pentru perioada de dupa pensionare. Multi dintre ei se bazeaza pe banii pe care ii vor primi de la stat pentru a-si acoperi cheltuielile zilnice si pe cele medicale.

Totusi, programe guvernamentale ca Social Security (Asigurarea Sociala) si Medicare (Asigurarea de Sanatate) isi vor epuiza in curand fondurile din cauza numarului mare de persoane care se vor pensiona in 2008, numar estimat la 77 de milioane.

O alta problema a celor care s-au pensionat este data de impozitele mari. Incepand cu 1983, pensiile anuale mai mari de 26.000 de dolari (21.000 de euro) sunt supuse impozitului pe venit. Cu timpul, pensiile au crescut, insa nivelul de la care incepe impozitarea acestora a ramas acelasi, rezultatul fiind impozitarea veniturilor a 27% dintre pensionari in anul 2004.

In ceea ce priveste programele de economisire pentru perioada de dupa pensionare, in 1985 numarul acestora era de 112.000. In prezent, in SUA exista 31.000 de astfel de programe, cel mai popular fiind 401(k).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO