Business Internaţional

Fondurile imobiliare germane au blocat retragerea banilor

02.11.2008, 15:39 11

Un numar de 11 fonduri imobiliare germane, cu active de aproape 30 de miliarde de euro, apartinand unor grupuri financiare ca AXA, UBS sau Morgan Stanley, au blocat posibilitatea investitorilor de a se retrage din afacere pentru o perioada de sase luni, potrivit cotidianului The Independent.

Cele 11 fonduri deschise, care dau investitorilor posibilitatea sa retraga banii in orice moment, au fost grav afectate de retragerile de lichiditati ale principalilor participanti si au fost fortate sa vanda active pentru a putea onora platile.
Deciziile vehiculelor de investitii imobiliare au survenit intr-o perioada de patru zile, de marti pana vineri.
Potrivit unor date prezentate de organizatia BVI, reprezentanta a industriei fondurilor de investitii din Germania, valoarea totala a zece dintre companiile respective era de 27 de miliarde de euro la 30 septembrie, in timp ce al unsprezecelea fond are active de 390 de milioane de euro. Masura are implicatii deosebite si pentru piata imobiliara din Marea Britanie, unde fondurile germane au fost foarte active in ultima perioada.
"Fondurile germane au achizitionat masiv cladiri de birouri in Londra. Au fost fortati sa vanda active si fondurile s-ar fi inchis daca nu ar fi trecut la o blocare (a retragerilor - n.r.)", a declarat un analist al pietei imobiliare.
Ultima saptamana a fost cea mai dificila pentru fondurile de investitii, insa problemele de pe piata germana nu sunt pe termen lung, a precizat Stefan Seip, director general al BVI.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO