Business Internaţional

Fondurile scormonesc in cenusa pietei imobiliare

07.04.2008, 15:06 14

In timp ce marile banci de pe Wall Street inregistreaza pierderi de zeci de miliarde de dolari, fondurile de hedging par sa fi descoperit deja o oportunitate de afaceri in ceea ce am putea numi "cenusa pietei imobiliare americane", scrie cotidianul german Der Spiegel. Cu toate acestea, cei care vor rascoli prea repede prin cenusa fierbinte s-ar putea alege cu degetele arse.
Saptamana trecuta peste 100 de americani au "navalit" asupra sediului central al Bear Stearns pentru a protesta impotriva marilor institutii de pe Wall Street, pe care le considera responsabile pentru actuala criza. Intrarea acestora in cladirea luxoasa situata in centrul Manhattanului a reprezentat un adevarat soc pentru bancherii care tocmai se pregateau pentru pauza de pranz.
Protestatarii - imbracati in tricouri galbene inscriptionate cu amenintari la adresa creditorilor - aveau o serie de pancarde pe care se putea citi: "Sprijiniti consumatorii, nu Wall Street-ul" sau "Unde este salvarea noastra?". Iar in momentul in care bancherii au inceput sa iasa din cladire pentru a merge sa-si ia masa de pranz, atitudinea acestora i-a deranjat vizibil pe protestatarii care au inceput sa vocifereze.
Intr-un megafon, purtat de un pastor din Washington, se putea auzi un discurs referitor la "lacomia celor de la Bear Stearns si JP Morgan" si la "legitimitatea actiunii intreprinse de catre protestatari".
Acesta este un moment cel putin bizar in in evolutia crizei financiare americane, in conditiile in care indica in mod vizibil o "lupta de clasa". De o parte se afla proprietarii de locuinte care se lupta pentru a-si putea plati ratele lunare, iar de cealalta traderii de la Bear Stearns, care au pariat sume imense in cadrul unor tranzactii care ridica foarte multe semne de intrebare.
Insa frustrarea consumatorilor este si mai mare in situatia in care doar cei de pe Wall Street par sa beneficieze de sprijinul autoritatilor americane. De exemplu, in momentul in care Bear Stearns s-a aflat la un pas de colaps, banca centrala americana a intervenit imediat pentru a acorda un imprumut de urgenta in valoare de 30 mld. dolari.
Totusi, criza din sistemul financiar se maifesta inca foarte violent, in timp ce consecintele reale pe care aceasta le are asupra bancilor si asupra economiei in ansamblu nu pot fi nicidecum anticipate. Intr-un raport al agentiei germane de reglementare, BaFin, se estimeaza insa ca pierderile inregistrate de bancile internationale ca urmare a crizei subprime ar putea ajunge la peste 600 mld. dolari.
Dar chiar si in conditiile in care sistemul financiar se afla in plina criza, investitorii institutionali au inceput deja sa caute noi modele profitabile de business - dar asta departe de ochii publicului.
Pe Wall Street, instrumente financiare bazate pe ipoteci de care, pana recent, toata lumea incerca sa scape, par sa-si recreeze rapid o imagine stralucitoare. Pentru un numar din ce in ce mai mare de investitori, aceste instrumente financiare au devenit un fel de bijuterii gata de a fi adunate din noroi si apoi slefuite.
O asemenea abordare a stat la baza miscarilor recente ale fondurilor de hedging, care au inceput sa stranga rezerve de lichiditati prin intermediul clientilor lor din intreaga lume. Peste 70 de fonduri de hedging iau in calcul posibilitatea de a achizitiona instrumentele financiare bazate pe ipoteci, ale caror preturi s-au prabusit semnificativ in ultima jumatate de an. Printre cei interesati de aceste instrumente se numara si jucatori importanti de pe Wall Street, precum Goldman Sachs sau Blackstone.
Zecile de miliarde de dolari detinute de aceste fonduri sunt gata pentru a fi cheltuite, insa este acesta momentul propice pentru a investi? Sau preturile ar putea cobori si mai mult?
"Deocamdata banii sunt inca tinuti de o parte", spune David Peters de la fondul de hedging Crystal Capital. "Si asta in conditiile in care nici unul dintre investitori nu vrea sa fie primul care risca", a adaugat el.
Insa reticenta acestora pare sa dispara treptat. Larry Fink este directorul executiv al Blackrock, un fond de investitii care administreaza active de 1.300 mld. dolari. Fink, care a estimat prabusirea pietei imobiliare, si-a tinut compania departe de piata subprime. Dar acum, el simte ca a venit momentul pentru a investi. "Le-am demonstrat tuturor clientilor nostri ca o investitie pe termen lung, nu poate fi decat o investitie pe piata de creditare", spune Fink.
Numarul angajatilor din segmentul de creditare continua sa scada, in timp ce bancile sa vad nevoite sa-si reduca activele contabile cu zeci de miliarde de dolari. Insa Fink si partenerii sai de afaceri au infiintat recent o noua companie, numita Private National Mortgage Acceptance, care este specializata in intregime pe segmentul instrumentelor bazate pe ipoteci.
Iar starea de spirit a celor din echipa sa este excelenta. "Aceasta este o oportunitate care apare odata la o generatie", spune unul dintre managerii fondului. Si asta in situatia in care investitorii forteaza bancile sa vanda rapid instrumentele legate de ipoteci, ceea ce a condus la discounturi semnificative.
Dar orientarea fondurilor de hedging spre instrumentele atat de blamate pana acum inseamna si o reintoarcere la vremurile bune? O experienta similara ar indica totusi ca nu.
Pariind pe caderea pietei subprime, fondul de hedging Peloton a strans rezerve de lichiditate impresionante. Insa in ianuarie reprezentantii fondului au decis ca a venit momentul potrivit pentru a investi in instrumente financiare bazate pe ipoteci, considerand ca pretul acestora se prabusise suficient.
Aceasta miscare s-a dovedit a fi insa o greseala imensa. Spre surpriza tuturor preturile instrumentelor financiare au cunoscut un nou val de scaderi la inceputul lunii februarie, iar oficialii Peloton - presati de creditori - au fost nevoiti sa vanda active in valoare de 2 mld. dolari la un pret mult mai mic decat cel de achizitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO