Business Internaţional

Ford are pierderi de 5,8 miliarde de dolari in trimestrul trei

24.10.2006, 18:07 14

Ford Motor, al doilea mare producator de automobile din Statele Unite, a raportat o pierdere preliminara de 5,8 miliarde de dolari (4,6 mld. euro) pe trimes-trul al treilea pe fondul costurilor legate de reducerea numarului de locuri de munca in America de Nord si al reducerii valorii contabile a diviziilor sale din America de Nord si Jaguar, relateaza Bloomberg.
In plus, Ford a anuntat ca va emite un nou raport privitor la castigurile inregistrate in perioada 2001-al doilea trimestru al acestui an.
Pierderea neta de 3,08 dolari pe actiune o depaseste pe cea de 284 de milioane de dolari sau 15 centi pe actiune inregistrata in trimestrul al treilea al anului 2005, a anuntat Ford. Excluzand costuri pe care Ford le considera exceptionale, inclusiv costurile legate de eliminarea de locuri de munca, pierderea a fost de 1,2 miliarde de dolari.
"A fost un trimestru foarte greu", a declarat Pete Hastings, analist in cadrul Morgan Keegan. El a declarat ca se astepta ca Ford sa inregistreze o adevarata colectie de cheltuieli exceptionale.
Operatiunile auto nord-americane ale companiei au inregistrat pierderi brute de 2 miliarde de dolari, excluzand costurile exceptionale, a opta pierdere din noua trimestre. Pierderile inregistrate in aceasta regiune cantaresc greu asupra profiturilor inregistrate de alte divizii auto si asupra castigurilor obtinute de Ford Motor Credit, care acorda imprumuturi celor care achizitioneaza automobile fabricate de Ford.
Ford se asteapta ca noul raport modificat cu privire la castigurile inregistrate in perioada 2001-al doilea trimestru al acestui an sa afecteze rezultatele preliminarii anuntate pe trimestrul al treilea. Compania a declarat ca intentioneaza sa finalizeze raportul pana in momentul in care va trimite raportul trimestrial catre SEC in luna noiembrie.
Ford a anuntat luna trecuta ca-si accelereaza ritmul reducerii numarului locurilor de munca din cadrul fabricilor si ca va elimina si alte locuri de munca din cadrul diviziei nord-americane.
"Aceste rezultate sunt clar inacceptabile", a declarat Alan Mulally, CEO-ul companiei.
Jon Rogers, analist in cadrul Citigroup, estimase pierderea Ford la 72 de centi pe actiune, excluzand cheltuielile exceptionale. 15 analisti intervievati de Thomson Financial estimasera pierderea la 61 de centi.
Actiunile Ford au scazut cu 2 centi pana la 8,01 dolari la bursa newyorkeza pe 20 octombrie. Actiunile au crescut cu 3,8% in acest an.
Ford Credit a anuntat o scadere a profitului net pana la 262 de milioane de dolari de la 577 de milioane de dolari cu un an in urma. Castigurile diviziei au depasit pierderile operatiunilor auto ale Ford anul trecut, mentinand profitabilitatea companiei-mama.
Divizia auto nord-americana a Ford s-a bazat pe vanzarile de camionete si automobile sport-utilitare in ceea ce priveste profitul. Pe fondul scaderii vanzarilor respective, vanzarile totale realizate de producatorul auto in SUA au scazut cu 17% in trimestrul trei. Compania si-a redus productia pe trimestrul trei cu 11% si intentioneaza sa opereze o reducere de 21% in acest trimestru.
Pe fondul declinului vanzarilor si a reducerii productiei, Ford a anuntat in septembrie ca va finaliza eliminarea unui numar de 30.000 de locuri de munca din fabrici pana in 2008, cu patru ani mai devreme decat termenul fixat in ianuarie. Ca parte a acestui program, Ford face oferte de buyout tuturor celor 75.000 de angajati din fabricile sale americane.
Oferte similare sunt facute si muncitorilor salariati, ca parte a planului de eliminare a 10.000 de locuri de munca din America de Nord in primul trimestru al anului 2007. Ford a anuntat ca va recurge la disponibilizari daca numarul de muncitori care accepta ofertele nu va fi suficient de mare.

Criza se adanceste
Raporteaza pierderi preliminare de 5,8 miliarde de dolari pe fondul reducerii numarului locurilor de munca din America de Nord
Reduce valoarea contabila a diviziilor nord-americana si Jaguar
Anunta o recalculare a castigurilor din perioada 2001-T2 al acestui an
Divizia auto nord-americana anunta pierderi brute de 2 mld. dolari, pierderile din regiune afectand profiturile altor divizii auto si castigurile Ford Motor Credit
A redus productia cu 11%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO