Business Internaţional

Ford da afara 30.000 de salariati si reduce drastic productia in incercarea de a reveni pe profit

21.08.2006, 21:06 27

Constructorul american a anuntat accelerarea procesului de restructurare, masura care are in vedere readucerea companiei pe profit, dupa ce aceasta a inregistrat pierderi uriase in prima jumatate a anului.
Ford a anuntat reducerea cu 21% a productiei in ultimul trimestru al anului, cel mai mare declin al productiei companiei din ultimii 20 de ani. Productia in acest trimestru va fi diminuata cu circa 11%. Reprezentantii companiei spun ca masura se datoreaza scaderii vanzarilor de camionete si cresterii neasteptate a pretului benzinei in acest an, informeaza Bloomberg.
De asemenea, constructorul a abandonat tinta de 900.000 de camionete vandute pana la sfarsitul anului in SUA. Aceasta ar putea insemna incheierea erei de suprematie a camioanelor seria F in topul celor mai bine vandute autovehicule din SUA, titlu pe care-l detine de mai bine de un sfert de veac.
Camioanele seria F reprezinta circa 30% din totalul vanzarilor anuale ale Ford. Mai bine de jumatate din reducerile programate se vor efectua pe acest tip de autovehicul.
Anuntul cu privire la reducerea productiei a venit in contextul in care oficialii companiei doresc implementarea unui plan pe care l-au anuntat inca din luna ianurie a acestui an. Planul, numit Way Forward, are in vedere inchiderea a 14 fabrici si disponibilizarea a circa 30.000 de salariati pana in 2012. Ford doreste reducerea mai rapida a cheltuielilor in acest moment, fata de planul initial.
Masurile drastice au ca obiectiv revitalizarea operatiunilor constructorului american si trecerea acestuia pe profit, dupa ce compania a inregistrat pierderi in ultimele sapte trimestre din opt.
Agentia de rating Fitch a redus calificativul Ford la categoria B, cu cinci nivele sub cel de investire, iar Standard and Poor's are in vedere modificarea in sens negativ a calificativului, de la B plus.
Oficialii Ford au anuntat ca vor reduce productia aferenta ultimelor trei luni ale anului cu 138.000 de autovehicule, pana la 625.000 de autovehicule, fapt ce va avea consecinte imediate asupra companiei.
Autovehiculele sunt vandute de constructor imediat ce pleaca pe poarta fabricii catre dealeri, nu cand sunt achizitionate de cumparatori. Astfel, reducerea productiei are ca efect o reducere a potentialului de vanzari si profitabilitate.
Conducerea companiei a mai anuntat ca va reduce productia pe trimestrul al treilea cu inca 20.000 de autovehicule, peste cele 40.000 anuntate in luna iulie. Declinul in productia Ford este cel mai mare de la criza financiara din anii 1980, care aproape a impins constructorul sa apeleze la scutiri de taxe din partea statului, asa cum s-a intamplat in cazul companiei Chrysler.
"Masura, oricat de dificila ar parea, reflecta o reasezare a productiei mai conservatoare si alinierea acesteia la schimbarile care intervin in cererea consumatorilor", a declarat William Clay Ford, directorul executiv al companiei. "Explozia fara precedent a pretului benzinei in trimestrul al doilea
ne-a afectat mai mult decat pe competitorii nostri, ca urmare a perioadei lungi de dominatie a autocamioanelor si vehiculelor noastre de teren", a precizat el.
Aceste tipuri de autovehicule reprezinta circa doua treimi din totalul vanzarilor Ford, care, ca si in cazul altor constructori din Detroit, profitabilitatea este determinata in principal de camionete si vehicule de teren vandute. In contrast cu acestea, constructorii niponi inca produc mai multe automobile decat camionete de mic tonaj, desi se observa si la acestea o crestere mai rapida a productiei de astfel de autovehicule.
"Aceste masuri severe nu multumesc pe nimeni. Cu toate acestea, sunt multumit ca lasam in urma o fundatie pe care sa reconstruim structura afacerii companiei in viitor", a declarat William Ford. Aceasta structura va avea in vedere o diminuare a productiei de camionete, potrivit directorului de vanzari la Ford, George Pipas.
Actiunile Ford au pierdut 25 de centi, pana la cotatia de 7,92 dolari, in cursul sedintei de tranzactionare de vineri de la bursa din New York.

Restructurare
Conducerea companiei a anuntat reducerea productiei in trimestrul al treilea cu 11% si cea aferenta ultimelor trei luni ale anului cu 21%, pana la 625.000 de autovehicule
Reprezentantii Ford au in vedere si disponibilizarea a 6.000 de salariati odata cu aceste reduceri de productie
Planul cuprinde disponibilizarea a circa 30.000 de salariati si inchiderea a 14 fabrici de productie pana in 2012
Compania doreste o accelerare a procesului de restructurare, dupa ce a inregistrat pierderi de 1,12 mld. euro (1,44 mld. de dolari) in prima jumatate a anului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO