Business Internaţional

Ford renunta la obiectivul de a deveni profitabil in 2009

26.05.2008, 00:41 12

Constructorul american Ford Motor a anuntat joi ca renunta la obiectivul sau de a redeveni profitabil in 2009 si ca va reduce productia in acest an pentru a fi in conformitate cu declinul pietei auto din SUA, transmite Reuters.
Pretul actiunilor Ford, al doilea mare constructor de pe piata americana, a scazut cu 5% in debutul tranzactiilor de joi de la bursa din New York.
Grupul american a aratat ca majorarea preturilor marfurilor, in special a celor la otel, si schimbarea accelerata a preferintelor consumatorilor vor face imposibila indeplinirea obiectivului de profitabilitate a operatiunilor din America de Nord.
"Se pare ca va dura mai mult timp pana vom indeplini obiectivul de profitabilitate a diviziei auto din SUA, in cazul in care nu va exista o schimbare extrem de rapida a conditiilor de pe piata auto americana, pe care noi nu o anticipam insa", a declarat directorul general al Ford, Alan Mulally. Revizuirea in sens negativ a estimarilor de profit ar putea pune noi presiuni asupra managementului Ford.
Grupul estimeaza ca va reduce, din trimestrul al doilea, productia din America de Nord cu inca 3%, pe langa masurile similare anuntate deja. Constructorul anticipeaza ca va produce 690.000 de vehicule in trimestrul al doilea, cu 15% sub nivelul din 2007.
Productia va scadea in trimestrul al treilea cu 15-20% comparativ cu perioada similara din 2007, plasandu-se intre 510.000 si 540.000 de vehicule.
Totodata, in ultimele trei luni din 2008 Ford va produce cu 2% pana la 8% mai putine masini decat anul trecut.
Reducerile planificate ale productiei vor conduce la scaderea veniturilor, intrucat constructorii inregistreaza vanzarile in momentul asamblarii si livrarii vehiculelor catre dealeri. Ford Motor a inregistrat anul trecut pierderi nete de 2,7 mld. dolari, de peste patru ori mai mici decat in 2006.
Ford a semnat in luna septembrie 2007 contractul pentru preluarea producatorului roman Automobile Craiova. Tranzactia cu statul roman s-a situat la 57 mil. euro, compania americana angajandu-se sa efectueze investitii directe de 675 mil. euro pentru modernizarea fabricii si pentru suplimentarea numarului de angajati.
Ford Motor a anuntat la sfarsitul primului trimestru din 2008 un profit net de 100 mil. dolari (62,6 mil. euro), planul de reducere a cheltuielilor initiat de Mullaly dovedindu-se capabil sa contrabalanseze declinul vanzarilor pe piata nord-americana.
Profitul de 5 centi pe actiune era vazut atunci ca primul pas spre revenirea companiei, care in perioada similara a anului trecut inregistrase o pierdere neta de 282 mil. dolari, adica de 15 centi/actiune. Veniturile totale ale companiei au urcat in aceeasi perioada cu 1,2%, pana la 43,5 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO