Business Internaţional

Forintul, salvat de la un "atentat" speculativ de catre banca centrala

28.01.2003, 00:00 19

In timp ce intreaga atentie era indreptata asupra scaderii dramatice a dolarului american, la sfarsitul saptamanii trecute, in Ungaria a avut loc un atac speculativ  asupra monedei nationale, forintul, care a fost insa rezolvat cu succes de Banca Centrala, dupa o interventie feroce pe piata, care a ruinat sperantele de castig ale autorilor, relateaza Wall Street Journal Europe.
Speculatorii au incercat fara succes sa obtina castiguri rapide prin provocarea unei aprecieri bruste a forintului. Acestia, majoritatea fonduri de hedging si departamente de tranzactii valutare ale bancilor, au primit o lectie dura din partea bancii, care a intervenit imediat pe piata si a si a avut si castig in urma intregii afaceri.
Atacul speculativ, care a inceput miercuri, a provocat o apreciere a forintului de la 249,5 forinti pe euro, cat era miercuri seara, la 248,66 forinti pe euro, joi.
Desi atacul speculativ asupra forintului a fost mai mult o afacere interna, el a avut repercursiuni si pe celelalte piete din Europa Centrala si de Est, unde o serie de monede s-au depreciat pentru ca speculatorii, loviti de pierderile pe care le-au suferit in Ungaria, au incercat sa-si reduca expunerile pe alte piete. Spre exemplu, pe piata poloneza, zlotul a scazut la cea mai mica valoare din ultimele 31 de luni.
Tactica speculatorilor era urmatoarea: au luat credite in euro cu care au iesit pe piata pentru a cumpara forinti pentru a urca astfel cursul forintului catre limita superioara a benzii de fluctuatie stabilite de Banca Centrala. Speculatorii mizau pe faptul ca Banca Nationala ar fi fost fortata sa reevalueze forintul la un curs mai bun. In acest fel ei ar fi putut sa-si ramburseze creditele in euro cu o suma mai mica de forinti.
Politica valutara a Ungariei permite forintului sa fluctueze liber, dar in interiorul unei marje de flucuatie de 15% fata de cursul central de 276,10 de forinti pe euro stabilit de Banca Centrala. Aceasta inseamna un curs minim de 317,52 si unul maxim de 234,69 fata de moneda unica europeana.
Asaltul speculatorilor a fost intampinat de o reactie imediata si ferma a Bancii Centrale, care a aparat cu toate fortele regimul sau valutar.
Timp de doua zile, joi si vineri, banca si-a redus drastic rata de dobanda pentru depozitele de doua saptamani, cu doua puncte procentuale la 6,5%, a impus restrictii la depozitele pe termen scurt, a vandut miliarde de forinti si a cumparat euro.
Rezultatul a fost departe de sperantele speculatorilor. "In timp ce piata credea ca forintul va fi reevaluat cu 10% in plus, ceea ce a rezultat a fost de fapt o depreciere cu 10% a forintului", a spus David Brown, de la Bear & Stearns.
Dupa ce a dezamorsat criza, banca centrala a vandut in castig o parte din sumele in euro pe care le cumparase.
Rebecca Patterson, analist valutar la J.P. Morgan,  a afirmat despre acest eveniment ca "indica faptul ca speculatorii sunt inca activi pe pitele valutare si ca atacurile speculative nu sunt deocamdata de domeniul trecutului".
Este adevarat, chiar daca mult mai putine state au acum regimuri valutare administrate comparativ cu anii '90, cand speculatori precum George Soros au lovit grav coroana suedeza, lira sterlina si lira italiana.
Patterson a remarcat ca Norvegia, Elvetia si Japonia sunt in aceeasi situatie ca Ungaria: moneda nationala este considerata prea puternica, iar operatorii de pe piata si speculatorii incearca sa o impinga si mai sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO