Business Internaţional

Forţele israeliene au ucis cinci palestinieni într-un raid în apropiere de Tulkarm din Cisiordania

Forţele israeliene au ucis cinci palestinieni într-un...

Autor: Laura Buciu

04.05.2024, 22:24 30

Forţele israeliene au ucis cinci palestinieni într-un raid desfăşurat în timpul nopţii într-un sat din apropierea oraşului Tulkarm din Cisiordania ocupată, au anunţat sâmbătă Ministerul palestinian al Sănătăţii şi armata israeliană, potrivit Reuters.

Ministerul Sănătăţii a declarat că a identificat patru dintre cei cinci care au murit în timpul raidului din Deir al-Ghusun. Forţele israeliene au luat unele dintre cadavre, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de ştiri Wafa şi unui reporter Reuters aflat la faţa locului.

Armata israeliană a declarat că un ofiţer dintr-o unitate specială de poliţie a fost rănit în timpul operaţiunii şi a fost spitalizat. Aceasta a precizat că forţele sale au ripostat folosind muniţie reală şi rachete după ce s-a tras asupra lor.

Operaţiunea de sâmbătă, în apropiere de oraşul Tulkarm, un punct sensibil, a fost cea mai recentă dintr-o serie de confruntări în Cisiordania ocupată între forţele israeliene şi palestinieni, care se intensifică de mai bine de doi ani, dar care a crescut în intensitate de la atacul condus de Hamas asupra Israelului din octombrie anul trecut.

Potrivit datelor Ministerului palestinian al Sănătăţii, 492 de palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene sau de colonişti evrei în Cisiordania sau în Ierusalimul de Est începând cu 7 octombrie. Mulţi au fost luptători înarmaţi, dar au fost ucişi şi tineri care aruncau cu pietre şi civili neimplicaţi.

Palestinienii doresc ca Cisiordania şi Gaza, pe care Israelul le-a cucerit în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, să devină nucleul unui stat independent cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Negocierile susţinute de SUA pentru a ajunge la un acord între Israel şi palestinieni au fost blocate în ultimul deceniu, dar războiul din Gaza a crescut presiunea pentru o reluare a eforturilor de a ajunge la o soluţie cu două state.

Peste 34.000 de palestinieni au fost ucişi în asaltul Israelului asupra Fâşiei Gaza, care durează de şapte luni, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din enclava condusă de Hamas. Războiul a început atunci când militanţii Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi răpind alte 252, dintre care se crede că 132 sunt încă în captivitate în Gaza, potrivit calculelor israeliene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO