Business Internaţional

Forumul Economic Mondial: România este în top 10 cele mai „fierbinţi” puncte antreprenoriale din Europa, însă investiţiile, nu împrumuturile, sunt soluţia pentru o dezvoltare sustenabilă

Forumul Economic Mondial: România este în top 10 cele...

Autor: Alex Ciutacu

15.04.2018, 18:51 454

România este este pe locul 10 în top cele mai „fierbinţi” puncte antreprenoriale din Europa, într-un clasament condus de Estonia, Suedia şi Letonia, iar marea problemă a generaţiei actuale de antreprenori este lipsa de investiţii atât în sectorul privat cât şi în sectorul de stat, fiind folosită alternativa creditării, potrivit platformei Formului Economic Mondial.

O întrebare foarte importantă este legată de viitorul generaţiilor actuale. Un studiu recent a descoperit că, pentru prima dată în istoria umanităţii, tinerii se bucură de standarde de trai mai scăzute decât părinţii lor în economiile avansate.

În plus, posibilitatea de a găsi un loc de muncă avantajos se restrânge, încât era tehnologiei elimină din locurile de muncă ce s-au dovedit a fi populare până în ultimele deceniii, iar specialiştii avertizează că dezvoltarea Inteligenţei Artificiale şi extinderea proceselor automatizate de tip RPA vor restrânge şi mai mult aria de selecţie.

Condiţiile de trai pot fi îmbunătăţite în două moduri. Unul dintre acestea este creşterea productivităţii, lucru pentru care tehnologia este foarte utilă, iar celălalt este crearea unor noi locuri de muncă. Singurul mod de a realiza acest lucru este crearea de noi companii care vor avea nevoie să angajeze pentru a creşte.

Lumea devine din ce în ce mai mult una orientată spre antreprenoriat, iar acest lucru se poate deduce din miile de start-up-uri care iau naştere în fiecare lună, în special în Statele Unite sau în China. Cu toate acestea, valul de antreprenoriat nu a dat încă roadele aşteptate, încât dinamica mediului de afaceri din SUA a scăzut în ultimii ani, iar în China, majoritatea tehnologiilor noi sunt dezvoltate de corporaţii mari în colaborare cu guvernul, potrivit sursei citate.

În ordine, cele mai efervescente puncte antreprenoriale europene sunt: Estonia, Suedia, Letonia, Olanda, Marea Britanie, Slovacia, Lituania, Danemarca, Austria şi România.

Una dintre problemele identificate la nivel european, este cea a codurilor muncii care dau dovadă de rigiditate. În Spania este foarte dificil, spre exemplu, să concediezi oameni, iar în Franţa, Codul Muncii conţine 3.500 de pagini. Legile prea complexe legate de muncă, cresc costurile de angajare şi descurajează crearea de noi business-uri.

Accesul la capital este considerată a fi una dintre cele mai mari probleme. La prima vedere, sunt mai mulţi bani disponibili pentru IMM-uri în Europa decât în SUA. În 2013, estimările arată că în Europa 926 de miliarde de euro s-au îndreptat căttre finanţarea IMM-urilor, în timp ce în SUA, doar 571 de milioane de euro.

Cu toate acestea, accesul la capital nu este încă facil pentru business-uri, încât Europa este orientată mai mult spre linii de credit, iar în SUA antreprenorii se îndreaptă mai mult spre fonduri de investiţii.

Potrivit datelor din 2014, în Statele Unite fondurile de investiţii au intrat cu peste 52 de miliarde de dolari în companii, în timp ce în China doar cu 15,5 miliarde de dolari, iar în Europa cu 10,6 miliarde de dolari.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO