Business Internaţional

Fosti rivali, OMV si MOL au devenit parteneri in Irak

18.05.2009, 16:38 17

Grupul petrolier ungar MOL si cel austriac OMV au devenit parteneri cu cate 10% din actiuni fiecare intr-un consortiu impreuna cu doua companii din Emiratele Arabe Unite in vederea exploatarii unor campuri gazeifere din regiunea Kurdistan din Irak.

Astfel, ambele companii europene au semnat acorduri cu firmele Crescent Petroleum si Dana Gas, care inainte de aceasta tranzactie detineau fiecare cate 50% din actiunile companiei Pearl Petroleum, firma special creata pentru a derula activitati de evaluare, dezvoltare si productie pentru campurile gazeifere din regiunea Kurdistan.
Suma platita de OMV in aceasta tranzactie se ridica la 350 de milioane de dolari, cu posibilitatea majorarii acestei sume in functie de evolutia rezervelor, iar MOL va ceda cate un pachet de 3% din actiunile proprii celor doua companii in schimbul unei participatii de 10% la Pearl. Reprezentantii OMV spun ca acest parteneriat are un potential semnificativ de a deservi gazoductul Nabucco, proiect de diversificare a resurselor de alimentare cu gaze naturale a Europei din care face parte si Romania. 
Potrivit unei surse din industria petrolului, citata de agentia de presa Thomson Reuters, aproximativ jumatate din productia campurilor petrolifere exploatate de companiile respective in nordul Irakului ar putea fi livrata catre statele din Europa, suficient pentru prima faza a proiectului Nabucco, care are nevoie de 42,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, incepand din 2015.
OMV si-a vandut recent pachetul de circa 20% pe care il detinea in cadrul grupului MOL catre compania rusa Surgutneftegaz cu 1,4 miliarde de euro, de doua ori mai mult decat valoarea de piata a actiunilor din ziua respectiva. Oficialii MOL au declarat ca au aflat din presa de aceasta tranzactie si au precizat ca este posibil ca OMV sa fi actionat tot timpul cat a incercat o preluare totala a MOL ca o "acoperire" a intereselor rusesti. Reprezentantii celor doua grupuri nu au explicat pana la inchiderea editiei cum a fost posibil acest parteneriat pentru gazele irakiene.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO