Business Internaţional

Fotbal si afaceri - conflictul dintre Comisia Europeana si Premier League continua

19.10.2005, 21:41 18

Peter Scudamore, directorul executiv al Premier League, se afla in Bruxelles pentru a incerca sa previna o eventuala actiune pe cale legala a Comisiei Europene asupra drepturilor de transmitere a meciurilor de fotbal, informeaza BBC News.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a amenintat ca va initia o actiune in instanta pe motive antitrust impotriva Premier League in cazul in care aceasta nu va lua masuri concrete pentru a schimba modul in care vinde drepturile de difuzare la televiziune, drepturi ce sunt acum exclusiv detinute de British Sky Broadcasting Group, un canal de televiziune cu plata controlat de Rupert Murdoch.

Scudamore va discuta aceasta problema cu comisarul pentru probleme de concurenta, Neelie Kroes, care a amenintat ca va renunta la negocieri in cazul in care oficialii Premier League nu vor propune noi concesii.

Conform lui Jonathan Todd, purtator de cuvant al comisarului european, Comisia nu are nici un fel de intentii ascunse.

"Nu suntem interesati sa intervenim pe piata", a declarat acesta. "Insa situatia actuala este ilegala". Pietele de fotbal si televiziune din Franta si Germania sunt diferite de cele din Marea Britanie, arata acesta.

The Premier League, cea mai urmarita pe plan global dintre toate ligile de fotbal, inregistreaza venituri de aproape 2,4 miliarde de dolari (2 miliarde de euro) pe an, mai mult de o treime din aceasta suma rezultand din vanzarea de drepturi de difuzare. Aceasta reprezinta aproape dublul sumei castigate de cel mai apropiat competitor european, Italia.

In timp ce Canal Plus, din domeniul pay-TV, a platit in acest an 1,8 miliarde de euro pentru trei ani de drepturi de difuzare de meciuri de top din fotbalul francez, un al doilea operator pay-TV din aceasta vara, TPS, detine drepturi de difuzare a altor meciuri de fotbal, incluzand jocurile din Premier League.

Totusi, deocamdata, Premier League face front comun impotriva a ceea ce considera a fi un inamic comun, Comisia Europeana. La randul lor, autoritatile de la Bruxelles nu dau semne ca ar fi dispuse sa cedeze. claudiu.vrinceanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO