Business Internaţional

Fotbalul italian, sub acuzatia de frauda

02.03.2004, 00:00 15



Politia italiana a lansat de curand o ancheta asupra celor mai puternice cluburi de fotbal din Italia si asupra structurilor administrative ale acestora, in incercarea de a determina corectitudinea inregistrarilor din registrele contabile si implicit de a scoate la lumina eventalele fraude.



Investigatia a fost declansata in urma aparitiei unor suspiciuni potrivit carora o serie de cluburi, inainte de deschiderea acestui sezon, au folosit documente false pentru a-si asigura prezenta in campionat, relateaza BBC News.



Pentru a primi dreptul de a juca in Serie A, echipele italiene trebuie sa prezinte autoritatilor conturile si documentele fiscale, prin care sa ateste ca sunt solvabile si pot supravietui din punct de vedere financiar.



In ultima perioada, fotbalul italian a fost puternic afectat de colapsul financiar al finatatorilor unor mari echipe precum Parma si Lazio.





Raidul a inceput



La finele saptamanii trecute, politia a descins la sediul Federatiei Italiene de Fotbal si a cerut fotocopii ale documentelor primite de la cluburi in perioada 1999 - 2003.



In acelasi timp, au fost verificate majoritatea cluburilor din Serie A si B, precum si Lega Nazionale Professionisti, organismul care supravegheaza cele doua divizii. Un purtator de cuvant al federatiei italiene de fotbal a declarat agentiei de stiri BBC ca actiuni similare au avut loc si in trecut, insa recenta operatiune a Politiei este de o amploare fara precedent.



"Este important de mentionat ca nimic nu a fost inca confiscat din cadrul Federatiei. Au cerut documentele si noi realizam acum fotocopii ale acestora".



O persoana din cadrul clubului Juventus a declarat: "Nu ne-au oferit nici un motiv, insa viziteaza toate cluburile din Serie A si B."



Inter Milan a confirmat de asemenea prezenta Politiei in cadrul sediului sau, insa a refuzat sa ofere detalii despre ancheta.





Gaura neagra



Nivelul extrem de ridicat la care au ajuns pachetele salariale cu care sunt recompensati jucatorii este, in opinia analistilor, principala cauza a declinului economic al cluburilor italiene.



Cluburile din Serie A au inregistrat in sezonul trecut pierderi de aproape 948 de milioane de euro (1,2 miliarde dolari), conform investigatiei realizate de cotidianul italian Il Sole 24 Ore.



Parmalat, gigantul agro-alimentat care controleaza clubul Parma, a fost declarat insolvent in luna decembrie a anului trecut, cauzand economiei italiene o paguba de 14 miliarde de euro.



Clubul roman Lazio este de asemenea in centrul atentiei, anchetatorii incercand sa determine daca comisioanele rezultate din transferuri au fost umflate si daca au avut loc transferuri de bani catre club in perioada in care compania mama, Cirio, se confrunta cu serioase probleme financiare.



Dupa lansarea investigatiei, actiunile cluburilor italiene listate la bursa din Milan au inregistrat pierderi semnificative. In sedinta de joi actiunile clubului Lazio au consemnat o depreciere de 10%, in timp ce actiunile AS Roma au fost suspendate. AS Roma a primit si duminica o veste proasta, grupul de investitori Nafta Moskva intrerupand tratativele de achizitionare a clubului roman. Valoare de vanzare, care viza si preluarea unor datorii de 250 de milioane de euro, se ridica la 400 de milioane de euro.



Franco Sensi detine, prin intermediul societatii "Roma 2000", 63,77% din capitalul clubului si mai are si afaceri petroliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO