Business Internaţional

Francezii se duc în China să producă foie gras

Francezii se duc în China să producă foie gras

Autor: Daniela Stoican

06.04.2014, 09:50 337

Compania franceză Rougie va începe să producă foie gras în China pentru a hrăni apetitul în creştere al chinezilor pentru delicatesa franţuzească, scrie Reuters.

Firma franceză intenţionează să producă 275 de tone de foie gras pe an iniţial, iar facilitatea de producţie va începe să opereze din mai anul acesta, spune Jean-Jacques Caspari, şeful Rougie. Compania a început deja pregătirile pentru un spaţiu care va găzdui  pentru început 500.000 raţe pentru îndopat. Ţinta pentru 2020 este de a ajunge la un milion de raţe.

Euralis, compania mamă a Rougie, acoperă aproape un sfert din producţia de foie gras din Franţa.

Rougie începuse producţia de ficat „made in China” în 2007, cu o facilitate de producţie de 30 tone, dar care a fost distrusă de o furtună de zăpadă în 2012.

Decizia de a produce foie gras în cantităţi mari în China vine după ce delicatesa a rămas în afara listei de produse franţuzeşti trimise spre aprobare la import către autorităţile chineze săptămâna trecută cu ocazia vizitei de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping.

 Preşedintele francez Francois Hollande a făcut presiuni pentru accesul pe piaţa chineză al unor produse franţuzeşti în vizita efectuată în China anul trecut, iar mai multe produse au primit dreptul de a cere licenţe de export săptămâna trecută, în cadrul vizitei oficiale în Franţa a preşedintelui chinez Xi Jinping.

„A fost o dezamăgire (neincluderea pe listă a foie gras-ului). Speram ca lucrurile să se mişte cu ocazia acestei vizite,” a spus Caspari, care a adăugat că firma nu a avut de ales. „Dacă nu poţi exporta şi vrei să ajungi pe piaţa din China, trebuie să produci local”, a spus Caspar.

Foie gras-ul este făcut din ficat de gâscă şi de raţă, iar păsările sunt cel mai adesea îndopate.

Doar 3% din foie gras-ul produs în Franţa provine din ficatul de gâscă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO