Business Internaţional

Francezii sunt stricti cu actiunile directorilor

22.09.2006, 19:23 11

Directorii companiilor franceze vor fi obligati sa pastreze neschimbate toate sau o parte din actiunile pe care le detin in cadrul companiei pe durata mandatului, prevede o lege ce va fi adoptata pana la sfarsitul anului, anunta Financial Times.
Obligatiile directorilor vor fi incadrate intr-o noua lege cu privire la participatiile detinute de angajati in cadrul companiei, aceasta urmand sa fie propusa in Parlament la inceputul lunii octombrie.
Termenii acestui proiect de lege au fost stabiliti la inceputul saptamanii, dupa lungi negocieri intre ministrul de finante francez, Thierry Breton, si fostul premier, Edouard Balladur, cel care a militat pentru inasprirea regulilor pentru detinerea de actiuni de catre angajatii companiilor. Noua cerinta este un raspuns la nemultumirile publice si ale presei in ceea ce priveste felul in care directorii grupului european EADS si cei ai conglomeratului francez din constructii Vinci au manipulat actiunile detinute. Directorii ambelor companii au fost fortati sa demisioneze dupa ce detalii despre vanzarea actiunilor pe care le detineau au ajuns in presa.
Conform textului legii, directorii companiilor franceze nu vor mai avea dreptul de a vinde actiunile detinute in cadrul companiei pe durata mandatului. Consiliul director va putea sa decida numarul de actiuni care vor fi acordate ca parte a pachetului de plati suplimentare ce va fi pus la dispozitia directorilor pana la incheierea mandatului, atata timp cat detaliile vor fi facute publice.
"Aceasta solutie nu va rezolva totusi toate problemele, dar este un pas inainte", a declarat Balladur.
Breton a insistat ca problema inca mai trebuie dezbatuta. "Beneficiarii actiunilor trebuie sa pastreze o parte din ele cat timp apartin de companie, in medie 25-30% din ele", a mai adaugat Breton.
Atat Breton, cat si Balladur sunt de parere ca a face publica proportia de actiuni care nu trebuie sa fie vandute pe timpul mandatului directorului va duce la crearea a noi standarde in randul companiilor listate la bursa Euronext din Paris.
Proiectul de lege propus de Balladur ar putea fi intarit de recomandari asemanatoare facute de autoritatea de reglementare a bursei de marfuri din Franta, Autoritatea Pietelor Financiare (Autorite des Marches Financieres). Fostul prim-ministru a inceput negocierile cu guvernul in privinta acestei probleme dupa ce reformele propuse in iunie au fost respinse de Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO