Business Internaţional

Franta a acumulat datorii de miliarde de euro

22.12.2005, 19:06 12

O comisie de anchetare a datoriilor Frantei, care se ridica la spectaculoasa suma de 1.100 de miliarde de euro in ultimii 25 de ani, propune o lege de micsorare a finantelor publice pe o perioada de 5 ani, informeaza Financial Times.

Neputinta de a acoperi acest deficit va determina o scadere anuala a fondurilor de pensii cu 20 de miliarde de euro, pana in 2020, dupa cum se mentioneaza in raportul publicat in Les Echos.

Michel Pebereau, presedintele bancii franceze BNP Paribas, a condus ancheta comisiei si urmeaza sa-si faca cunoscute concluziile in cadrul unei conferinte de presa la care va fi prezent si Thierry Breton, ministrul finatelor din Franta.

Thierry Breton l-a desemnat pe Michel Pebereau sa studieze aceasta problema in iulie, anul curent.

Comisia a declarat ca este cazul sa se renunte la "metoda facila a imprumuturilor publice pentru a intari cresterea economica si pentru a crea coeziune sociala".

"25 de ani in care s-a apelat la aceasta solutie reprezinta principala cauza a stadiului ingrijorator in care se afla acum datoriile publice", s-a specificat in raportul realizat de comisia de anchetare.

In completare la problema fundamentala a deficitului, comisia a remarcat faptul ca Franta are obligatia viitoarelor pensii ale cetatenilor civili, care insumeaza intre 790 si 1.100 de miliarde de euro.

Cu o datorie publica egala acum cu doua treimi din PIB, Franta a asistat in ultimii 10 ani la o crestere mai rapida a imprumuturilor decat in orice alta tara europeana.

Totodata, comisia a observat ca Franta "a esuat in a-si respecta angajamentele facute institutiilor europene cu referire la finantele publice", iar numarul de angajati ai statului a crescut cu 14%, ajungand din 1982 pana in 2003 la 300.000.

Raportul propune 14 reforme de combatere a deficitului. Principala recomandare este de a ingheta bugetul cheltuielilor de stat prin care s-ar salva 25 de miliarde de euro dupa 5 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO