Business Internaţional

Franta are voie sa vanda aur, insa nu stie inca ce va face cu banii

15.04.2004, 00:00 16



Ministerul de Finante francez va discuta cu Banca Frantei modalitatile de vanzare pe piata a unei parti din rezerva de aur, scrie Le Figaro.



Nicolas Sarkozy, ministrul de finante, a anuntat joia trecuta ca exista aceasta posibilitate, insa el a precizat ca veniturile obtinute "vor avea ca destinatie fie finantarea investitiilor, fie reducerea datoriei, insa in nici un caz acoperirea deficitelor bugetare temporare".



Aceste vanzari ar putea atinge 100 tone pe an, din 2004 pana in anul 2009, adica 500 tone, o sesime din stocul de metal galben pe care il detine Banca Frantei (3.024 tone). Banca centrala a Hexagonului are ca unic actionar statul francez.



Cantitatea de 100 tone, prezentata de o alta publicatie franceza, Le Parisien, drept un obiectiv al autoritatilor franceze, corespunde reglementarilor internationale. Este vorba de vanzarile maxime anuale pe care Banca Frantei este autorizata sa le efectueze avand in vedere acordul semnat pe 8 martie de 15 banci centrale europene: 13 din statele Uniunii Europene (cu exceptia Marii Britanii si a Danemarcei), Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Elvetiei. Acest acord, care reinnoieste de fapt o intelegere de acum cinci ani, va intra in vigoare pe 27 septembriesi va majora limita privind vanzarile de aur ale semnatarilor de la 400 la 500 tone pe an. In cazul bancii germane, Bundesbank, cel mai mare detinator de aur din Europa, cu 3.456 tone, s-a stabilit un plafon de 600 tone de aur.



Bancile centrale europene detin impreuna 40% din rezervele mondiale de aur.



Banca Angliei, dupa ce din 1999 pana in prezent a vandut 400 tone de aur, a promis ca nu va mai vinde din rezerva sa de metal galben pana in anul 2009.



Acordul reprezinta o garantie pentru investitori ca bancile centrale nu vor vinde masiv pe piata aur, ceea poate determina scaderea preturilor.



Ieri, pe pietele internationale pretul aurului era in scadere, evolutie determinata de aprecierea dolarului fata de moneda europeana. La Londra, metalul galben era cotat la 405,75 dolari/uncie, in scadere fata de cotatia de marti de 407,30 dolari/uncie. In acelasi timp, aurul cazuse la Hong Kong cu 11 dolari, pana la un pret de 406,95 dolari/uncie.



Majoritatea bancilor centrale europene au vandut deja aur sau se pregatesc sa faca acest lucru. Insa in timp ce in Germania guvernul si banca centrala pun deja la punct un plan de actiune, pentru a profita de pe urma acordului international, lucrurile sunt mai putin avansate in Franta. Discutiile autoritatilor germane pornesc de la destinatia veniturilor obtinute din vanzarile de aur: crearea unui fond pentru finantarea cercetarii si educatiei, asa cum sugereaza conducerea Bundesbank, sau diminuarea datoriei publice. In Franta, Christian Noyer, guvernatorul Bancii Frantei, nu si-a ascuns supararea pe 25 martie, cand a declarat ca "dezbaterile au inceput din pacate pe picior gresit".



Cu toate acestea, 100 tone de aur nu reprezinta decat putin peste un miliard de euro, ceea ce inseamna o miime din datoria publica a Frantei. Miza va fi insa simbolica. Aurul va juca un rol important in felul in care politica economica a autoritatilor va fi perceputa de populatie, statul francez aratand in acest fel ca isi pune in functiune toate activele pentru a sustine economia.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO