Business Internaţional

Franţa reintroduce impozitarea orelor de lucru suplimentare

Franţa reintroduce impozitarea orelor de lucru suplimentare

Jean-Marc Ayrault, premierul Franţei

Autor: Bogdan Cojocaru

19.07.2012, 00:03 318

Sub sloganul prin care Francois Hollande a câştigat alegerile preşedinţiale "Câştigă mai mult ca să câştigi mai mult", guvernul socialist francez înlătură una dintre cele mai importante măsuri aplicate pe piaţa muncii de către fostul preşedinte Nicolas Sarkozy reintroducând impozitul pe venit şi plata contribuţiilor sociale pentru orele de muncă suplimentare, scrie Financial Times.

Schimbarea face parte dintr-un pachet de măsuri bugetare care vor fi dezbătute în parlament săptămâna aceasta. Hollande îşi îndeplineşte astfel promisiunea electorală de a reintroduce taxe pentru toţi în afara companiilor cu mai puţin de 20 de angajaţi.

"Când ştii că o oră suplimentară costă mai puţin decât o oră obişnuită credeţi că un angajator mai este încurajat să angajeze? Bineînţeles că nu. Trebuie să punem capăt acestei măsuri care subminează angajările", a declarat în faţa parlamentarilor premierul Jean-Marc Ayrault. Măsura a provocat reacţii furioase din partea opoziţiei. Francois Fillon, premier în timpul mandatului lui Sarkozy, a atenţionat că reintroducerea impozitului şi a contribuţiilor sociale "face mai rigidă o economie deja mai rigidă decât altele din Europa". "Este exact inversul a ceea ce ar trebui făcut pe timp de criză", a spus Fillon.

Sarkozy a renunţat la taxarea orelor suplimentare după ce a venit la putere în 2007, în cadrul campaniei de a combate efectele programului obligatoriu de 35 de ore de lucru pe săptămână introdus de guvernul socialist cu mai bine de zece ani în urmă. El spera că astfel va creşte puterea de cumpărare. Se estimează că nouă milioane de angajaţi au avut de câştigat după aplicarea măsurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO