Business Internaţional

Franta si Germania, afectate de deprecierea dolarului

15.02.2008, 21:37 14

Cresterea economica a Frantei si Germaniei, cele mai mari economii europene, a incetinit in al patrulea trimestru al anului trecut pe fondul reducerii consumului, scaderii exporturilor si al majorarii preturilor la combustibili si alimente, scrie Bloomberg.
In schimb, avansul puternic al exporturilor si investitiile masive au dus cresterea economica a Japoniei, a doua ca marime din lume dupa cea a SUA, la 3,7% in ultimele trei luni ale lui 2007, depasind estimarile de 1,4% ale analistilor.
Produsul Intern Brut al Frantei a crescut cu 0,3% in trimestrul patru fata de trimestrul trei, atunci cand a crescut cu 0,8%, iar cresterea economica pe intreg anul 2007 a fost de 1,9%, in scadere fata de 2,2% in 2006.
PIB-ul Germaniei, cea mai mare economie din Europa, a crescut in al patrulea trimestru cu 0,3% fata de trimestrul trei, conform datelor furnizate de Oficiul Federal de Statistica din Wiesbaden. In 2007 economia Germaniei a crescut cu 1,8%.
"Consumul este in scadere si nici exporturile nu sunt intr-o situatie prea buna. Pentru 2008 estimam o incetinire considerabila a cresterii economice, care nu cred ca va depasi 1,5%", a declarat Bruno Cavalier, economist la Oddo & Cie. din Paris.
Dezvoltarea economiei germane pierde din intensitate in urma devalorizarii dolarului in fata euro, care afecteaza tot mai mult exporturile catre Statele Unite. Guvernul german a reevaluat luna trecuta estimarile pentru cresterea din 2008, reducand cifrele pe fondul majorarii preturilor la petrol si al devalorizarii dolarului.
Nici in Japonia cresterea nu va continua in 2008, conform analistilor. O eventuala recesiune in Statele Unite ar putea afecta exporturile Japoniei catre America, principala sa piata de desfacere.
In ciuda cresterii economice din 2007, Banca Japoniei va mentine rata dobanzii de referinta la 0,5% in perioada imediat urmatoare, dar analistii se asteapta la o posibila reducere a acesteia in cursul lui 2008.
In Franta, consumul a crescut cu 0,4% in trimestrul al patrulea, in scadere fata de trimestrul anterior, cand s-a inregistrat o crestere de 0,8%. Declinul consumului populatiei este cauzat de accelerarea inflatiei, conform Insee. De asemenea, investitiile au scazut cu 0,1%, exporturile au pierdut 0,6%, iar importurile au scazut cu 1,4%.
"Cresterea economica a Germaniei a scazut considerabil si nu ne putem astepta la o imbunatatire a situatiei in 2008. Un euro puternic si o crestere slaba la nivel global vor duce la o reducere a exporturilor, in timp ce politica monetara inca stricta afecteaza investitiile. Numai consumul populatiei s-ar putea imbunatati in 2008", a declarat Ralph Solveen, economist la Commerzbank din Frankfurt.
Germania vinde mai multe automobile si instalatii mecanice in exteriorul tarii decat oricare alta tara. Vanzarile in strainatate au crescut cu 9% in 2007, atingand 969,1 miliarde de euro (1.400 de miliarde de dolari), iar excedentul comercial a crescut cu 25%, pana la 198,8 miliarde de euro (290 de miliarde de dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO