Business Internaţional

Franta trece de partea Germaniei si nu mai vrea tranzactii speculative pe datorii suverane in Europa

09.06.2010, 23:06 25

Franta si Germania au cerut Uniunii Europene sa reducaspeculatiile de pe piete, afirmand ca ar trebui analizataposibilitatea introducerii unor restrictii asupra pariurilorimpotriva "anumitor" actiuni, obligatiuni si contracte de tipulcredit default swap (CDS), scrie Bloomberg.

Printr-o scrisoare comuna lunga de doua pagini, presedintelefrancez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel propunpresedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, sa interzicanaked short selling (vanzari in lipsa, fara acoperire in active) sicontractele de tip CDS (asigurari impotriva intrarii inincapacitate de plata) pe datorie suverana, precum si pentru oserie de actiuni.

"In conditiile in care comunitatea internationala este in modunanim de acord ca nicio piata, niciun produs, niciun actor sauteritoriu nu trebuie lasat nereglementat sau nesupravegheat,revenirea unei volatilitati puternice pe piete face necesarapunerea la indoiala a unor anumite metode financiare si a anumitorproduse, precum naked short selling si credit default swaps pedatorie suverana", sustin cei doi politicieni.

Initiativa franco-germana a fost lansata dupa ce Germania ainterzis luna trecuta operatiuni de naked short selling sispeculatiile pe obligatiuni emise de guvernele europene prinintermediul CDS-urilor. Interdictiile vor ramane in vigoare pana pe31 martie 2011 si se vor aplica unora dintre cele mai importanteinstitutii financiare germane precum Allianz, Deutsche Bank,Commerzbank, Deutsche Boerse si Deutsche Postbank. Acest pas a fostinsotit de critici numeroase si s-a spus la acel moment ca deciziaunei singure tari de a actiona nu va avea succesul scontat. In urmacu o luna cand Germania isi anunta planurile, Franta era cel maivehement critic. Atunci ministru francez de finante ChristineLagarde anunta ca Franta nu va lua o astfel de masura.

In ciuda reticentei aratate de celelalte guverne europene, de laBruxelles se auzeau voci care incurajau demersurile Germaniei."Aceste masuri vor fi si mai eficiente daca vor fi coordonate lanivel european", a declarat Michel Barnier, comisarul europeanresponsabil pentru reglementarea pietelor financiare. CE creioneazapropuneri privind short selling-ul si CDS-urile pe datoriisuverane, care trebuie finalizate pana la inceputul luniioctombrie.

Liderii celor mai mari doua economii europene doresc accelerareaeforturilor de reglementare a pietelor financiare, inainte deintalnirea ministrilor de finante din luna iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO