Business Internaţional

Franţa va introduce din august o taxă pe tranzacţii financiare şi speră că va fi urmată şi de alte ţări

Franţa va introduce din august o taxă pe tranzacţii financiare şi speră că va fi urmată şi de alte ţări

Nicolas Sarkozy

Autor: Alexandru Matei

30.01.2012, 11:06 438

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că va introduce o taxă pe tranzacţii financiare de 0,1% în luna august, indiferent dacă această măsură va fi adoptată sau nu şi în alte ţări europene, scrie BBC News.

Taxa face parte dintr-un pachet de măsuri promovat de preşedintele francez pentru a susţine creşterea economică şi a crea noi locuri de muncă. Sarkozy, care va intra în lupta electorală pentru alegerile prezidenţiale din martie, este în prezent în urma rivalului socialist Francois Hollande în sondaje.

Într-un interviu pentru televiziunea franceză, Sarkozy a spus că speră ca introducerea taxei de către Franţa să fie luată drept exemplu şi de alte ţări.

"Ceea ce vrem este să lansăm o undă de şoc şi să arătăm că nu există absolut niciun motiv pentru care cei care au contribuit la această criză să nu plătească pentru a repune pe picioare finanţele", a spus Sarkozy. "Sperăm că taxa va genera venituri suplimentare de un miliard de euro şi astfel deficitul să scadă".

Sarkozy nu a dat detalii, dar o sursă guvernamentală susţine că vor fi taxate tranzacţiile cu acţiuni, nu şi cu obligaţiuni.

Propunerile franco-germane de a impune o taxă pe tranzacţii financiare a fost unul dintre motivele opoziţiei Marii Britanii faţă de modificarea tratatelor europene la summit-ul din decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO