Business Internaţional

Franţa vrea măsuri împotriva scumpirii alimentelor

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2011, 23:42 208

Franţa va organiza prima reuniune din istorie a miniştriloragriculturii din ţările membre ale G20 pentru a stabili un plan deacţiune pentru limitarea fluctua­ţiilor exce­sive şi bruşte alepre­ţurilor pro­duselor agricole. Planul va fi trimis apoi pentrudezbatere liderilor G20, care se vor reuni pe 20 şi 21 iunie laParis.

Proiectul va conţine, de asemenea, măsuri pen­tru îmbu­nătăţireatranspa­renţei informa­ţiilor, în special a acelora referi­toare lastocuri, pentru îmbună­tă­ţirea manage­men­tului riscului şireglementarea pieţei de produse agricole, scrie The New YorkTimes.

În ultimele 12 luni preţul grâului a cres­cut cu 75% după ceseceta şi incendiile au dus la impunerea de restricţii la exportdin partea Rusiei, iar inundaţiile au distrus cul­turile din Canadaşi Australia. Preţul grâului a scăzut cu 3,7% ieri, după ce Rusia aanunţat că ridică interdicţia de export. "Toată lumea dă vina pespeculă, dar speculaţiile reprezintă doar un simptom şi nu cauzacreşterii pre­ţurilor", a declarat Alexan­der Sarris, profesor deeconomie la Universitatea din Atena.

Franţa insistă pentru crearea unei baze de date pentru stocuri,res­pectiv Iniţiativa pentru In­for­maţii referitoare la PiaţaAgri­colă, care ar urma să fie admi­nistrată de Organizaţia pentruAgricultură şi Alimente a ONU.

Baza de date va ţine evidenţa stocurilor deţinute de statelelumii şi a evoluţiilor pieţei. Unele ţări, printre care Chi­na,sunt însă reticente să di­vulge in­formaţii pe care le considerăstra­tegice. Franţa a cerut orga­ni­za­ţiilor inter­naţionaleprecum Banca Mon­dială şi Pro­gramul Mondial pentru Alimente săelabo­reze planuri pentru stabilirea de rezerve ali­men­tare înstatele vulnerabile la lipsuri şi să caute produse de asigurarecare să-i protejeze mai bine pe fermieri contra riscurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO