Business Internaţional

FT: Moody's a acordat ratinguri gresite

22.05.2008, 19:47 11

Agentia de evaluare financiara Moody's a acordat in mod incorect ratinguri "AAA" la produse complexe de creditare in valoare de miliarde de dolari din cauza unei defectiuni a aplicatiilor informatice, potrivit unei investigatii realizate de publicatia Financial Times (FT).
Unii membrii ai agentiei de evaluare financiara au stiut inca de la inceputul lui 2007 ca la unele produse au fost acordate ratinguri incorecte "AAA" in anul precedent si ca, dupa corectarea erorilor de codificare, calificativele ar fi trebuit sa fie cu pana la patru grade mai jos, potrivit unor documente interne ale Moody's, care au intrat in posesia FT.
La descoperirea erorii, la inceputul anului 2007, Moody's a corectat greseala de codificare si a instituit schimbari ale metodologiei. "Impactul problemei noastre cu codul, in urma acestor imbunatatiri a metodologiei, este redus", se arata in document. Produsele au continuat sa aiba ratingul "AAA" pana in luna ianuarie 2008, cand au fost retrogradate cu cateva trepte in urma declinului pietei generale.
Informatiile privind erorile de cod au fost dezvaluite in contextul in care agentiile sunt supuse unor presiuni exercitate de autoritatile de reglementare si de guverne, care privesc greselile realizate in acordarea ratingurilor unor produse complexe de creditare ca facand parte din criza din sectorul financiar international.
Erorile de cod au loc in mod normal, dar nu a existat nicio dovada privind una asa de semnificativa. Moody's a anuntat ca "efectueaza o investigatie detaliata" privind ratingurile unor obligatiuni garantate prin investitii in instrumente derivate de creditare (constant proportion debt obligations - CPDO), care promit investitorilor institutionali castiguri ridicate si riscuri scazute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO