Business Internaţional

Fumatorii greci platesc pentru Olimpiada de la Atena

31.03.2005, 00:00 9

Guvernul de centru-dreapta al Greciei a anuntat ca consumatorii de tutun si alcool va trebui sa suporte cheltuielile pentru acoperirea deficitului bugetar, relateaza The Guardian.


Guvernul conservator grec a ales sa creasca taxele pe tutun si alcool, fortat de presiunile din partea Uniunii Europene de a acoperi deficitul bugetar.


Grecii, cei mai mari consumatori mondiali de tutun, dupa cubanezi, au fost anuntati zilele trecute ca acest obicei ii va costa mult mai mult. Cel mai ieftin pachet de tigari isi va creste pretul de la 0,80 euro la 1,40 euro. Iar taxele pentru bauturile spirtoase se vor mari cu 20 de procente, dupa cum a declarat ministrul de finante al Greciei, Giorgos Alogoskoufis.


Noile taxe vor intra in vigoare de vineri, si vor fi aplicate tuturor bauturilor alcoolice, precum si tuturor regiunilor, inclusiv statiunilor care se bucurau de un regim fara taxe, cum era Rhodos.


"Pierderile din ultimii ani nu mai pot continua", a afirmat Alogoskoufis la intalnirea cabinetului sau la care a anuntat aplicarea acestor noi masuri.


"Pentru ca economia Greciei sa-si utilizeze la maximum resursele de care dispune, avem nevoie de o schimbare."


Acest anunt a declansat dezbateri aprinse, in care ziaristii si-au exprimat parerea ca acest val de scumpiri nu va fi acceptat usor de catre populatia greaca care si-a vazut puterea de cumparare intr-o continua scadere o data cu introducerea euro in 2001.


Aceasta majorare a taxelor cuprinde si marirea TVA de la un nivel de 18% la 19%.


Prin aceasta masura guvernul spera sa adauge 500 mil. euro la bugetul de stat. Cheltuielile de 11,56 mld. euro cu organizarea Jocurilor Olimpice de la Atena au avut un impact puternic asupra datoriei de stat a Greciei. Alogoskoufis va prezenta in zilele urmatoare Comisiei Europene noul cod de impozitare.


Anul trecut deficitul a crescut la 6,1% din PIB, mult peste nivelul de 3% din PIB prevazut de legislatia UE. Pentru a stabiliza situatia economica a Greciei, guvernul a anuntat ca spera sa obtina anul acesta un deficit bugetar de 3,5% din PIB, si ca va reduce cheltuielile bugetare cu 3,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO