Business Internaţional

Furtuna care a închis pentru prima dată în istorie metroul newyorkez

Magazinele de lux de pe Fifth Avenue se apără cu saci de nisip

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

30.08.2011, 00:03 581

Uraganul Irene, care a lovit recent coasta de est a Statelor Unite, a provocat probabil pierderi de până la cinci miliarde de dolari companiilor de asigurări şi s-ar putea plasa pe locul zece în topul celor mai distrugătoare furtuni, potrivit estimărilor iniţiale.

Irene a ucis 19 persoane din Puerto Rico până în Connec­ticut, a lăsat patru milioane de locuinţe fără energie electrică şi a dus la închiderea metroului din New York pentru prima dată în istorie.

Victimele uraganului sunt concentrate în Virginia şi Carolina de Nord, unde au murit cel puţin zece persoane, scrie Bloomberg. De altfel, Irene a provocat în Virginia a doua pană de curent ca mărime din istoria acestui stat.

Costurile pentru asigurători legate de uragan s-ar putea situa la trei miliarde de dolari, estimează Kinetic Analysis, firmă specializată pe prognoza efectelor dezastrelor. Pro­iecţiile iniţiale plasau pierderile la 14 miliarde de dolari, ana­liştii temându-se de pagube semnificative în oraşul New York, ceea ce nu s-a întâmplat. Firma de brokeraj pe reasigurări TigerRisk anticipează pierderi de 3-5 miliarde de dolari provocate de Irene asigurătorilor. Nivelul de cinci miliarde ar plasa uraganul pe locul zece în clasamentul celor mai costisitoare furtuni din SUA, potrivit The Wall Street Journal.

Cele mai mari pagube provocate de uragan par a fi rezultatul inundaţiilor, iar furtuna şi-a croit drum prin unele dintre cel mai dens populate regiuni din Statele Unite.

Cu toate acestea, Irene va afecta foarte puţin economia americană. Pentru naţiunile bogate, catastrofele apar ca mici oscilaţii pe graficele creşterilor economice, deoarece eforturile de reconstrucţie compensează producţia pierdută din cauza dezastrelor, scrie CNBC.

Pe de altă parte, gospodăriile nu vor acoperi în totalitate cheltuielile neefectuate şi nici nu vor folosi mai multă electricitate pentru a compensa penele de energie electrică. De asemenea, repararea drumurilor ar putea afecta rezervele băneşti ale unei ţări care se chinuie să plătească ajutoarele de şomaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO