Business Internaţional

Furtuna economica face ravagii printre operatorii low-cost: SkyEurope a intrat in faliment

Furtuna economica face ravagii printre operatorii low-cost: SkyEurope a intrat in faliment
01.09.2009, 16:57 36

Operatorul aerian low-cost SkyEurope a intrat in faliment si a anulat toate zborurile, fiind a doua companie de profil care si-a oprit operatiunile, dupa MyAir.

"SkyEurope informeaza cu mari regrete - in special pentru pasageri si angajati, dar si pentru partenerii de afaceri - ca SkyEurope Airlines, subsidara operationala a SkyEurope Holding, si-a suspendat operatiunile in conditiile in care a fost demarata procedura de faliment la solicitarea administratorului responsabil cu restructurarea companiei", se arata in comunicatul emis de operatorul slovac.

SkyEurope a obtinut in iunie o perioada de trei luni de protectie in fata creditorilor si a incercat in ultimele luni sa se restructureze si sa-si achite datoriile.

Administratorul, numit de justitia slovaca sa supravegheze procesul de restructurare, a ajuns la concluzia ca operatorul low-cost nu dispune de fonduri suficiente pentru a-si sustine operatiunile, in conditiile in care rezervarile de bilete si traficul de pasageri au scazut considerabil. In iulie, numarul de pasageri transportati de companie s-a redus cu 37% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in special pe fondul temerilor ca operatorul ar putea intra in faliment.

SkyEurope a motivat situatia prin deciziile recente ale furnizorilor, explicand ca s-a incercat obtinerea "unui imprumut punte care sa remedieze lipsa lichiditatilor, insa in cele din urma finantarea nu a mai fost acordata".

SkyEurope, companie listata la bursa din Viena, a anuntat ca mii de pasageri au ramas blocati in mai multe aeroporturi europene, scrie AFP. SkyEurope a anuntat in iulie ca a gasit un investitor care va sustine operatiunile companiei intrate sub protectia falimentului in iunie. Grupul austriac Focus Equity ar fi urmat sa investeasca 16,5 mil. euro, sub conditia ca procesul de restructurare al companiei sa se finalizeze cu o reusita.

SkyEurope nu este singurul operator low-cost din Europa care nu a reusit sa faca fata crizei financiare. Compania italiana MyAir si-a suspendat activitatea la sfarsitul lunii iulie, dupa ce a inregistrat pierderi uriase in 2008 si la inceputul lui 2009.

O solutie pentru pasagerii SkyEurope afectati de suspendarea zborurilor a fost oferita de compania aeriana ceha Czech Airlines, care s-a angajat sa preia pasagerii daca acestia vor prezenta biletul si vor achita o taxa suplimentara de 50 de euro.

Oferta se aplica numai in cazul biletelor achizitionate pana la 31 august. 

 

Are probleme si in Romania

 

SkyEurope, a carui cursa Bucuresti-Viena a fost oprita in iunie, operand pana la intrarea in faliment numai pe ruta Bucuresti-Bratislava, are datorii in valoare de 500.000 de euro catre aeroportul din Baneasa. Compania slovaca a transportat 130.000 de pasageri din Romania in intervalul septembrie 2007 - septembrie 2008 din Romania. Reprezentantii aeroportului din Baneasa nu au oferit date legate de situatia pasagerilor de la inceputul anului si nici informatii legate de modul in care isi vor recupera datoriile. Pasagerii care au efectuat rezervari la Sky Europe pentru calatorii in perioada 1 septembrie-26 martie 2010 pot zbura cu 30 de euro cu operatorul Wizz Air. Oferta este valabila pentru zborurile Wizz Air din Praga si din Budapesta, a anuntat operatorul ungar Wizz Air. Mirabela Tiron

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO