Business Internaţional

Fuziune cu iz de parfum

04.01.2005, 00:00 21



Investitorii sunt atrasi de speculatiile care planeaza asupra motivului pentru care Albert Frere, celebrul finantist belgian, a cumparat actiuni la retailerul francez de parfumuri, Marionnaud Parfumeries, la numai cateva zile dupa dezvaluirea problemelor contabile ale grupului, relateaza Financial Times.



Miscarea surpriza a determinat o revigorare a actiunilor parfumeriei, ridicand valoarea lor cu 20 de procente, la 18,15 euro. Rezultatul reprezinta o mare usurare pentru Marionnaud, ale carei actiuni au fost suspendate dupa ce s-au gasit nereguli in registrul contabil de 96,96 de milioane de euro timp de doi ani.



Eroarea contabila a fost determinata de o greseala in calculul reducerilor, al costurilor de publicitate, al inventarului si a provizioanelor pentru costurile cu cardurile de loialitate. Aceasta eroare a cauzat o pierdere de 79 de milioane de euro, fata de un nivel al profitului de 6,4 milioane de euro pe an.



Stirea a determinat o scadere a pretului actiunilor cu o treime, asigurand momentul favorabil ca Frere sa actioneze.



Frere detine 50% din pachetul de actiuni din Planet Parfum, un retailer belgian de parfumuri, care are un lant de 62 de parfumerii. El ar fi putut vedea in Marionnaud oportunitatea ideala de extindere. Dar Frere face parte si din consiliul de administratie al LVMH si este un aliat apropiat al lui Bernard Arnault, presedintele lantului francez de magazine de lux. Datorita acestui fapt se speculeaza in legatura cu o posibila fuziune intre Marionnaud si Sephora, lantul de parfumerii al lui LVMH.



Frydman a promis ca nu vor mai exista surprize neplacute in conturile companiei si ca va angaja un nou director financiar pentru a intari departamentul de audit. Totusi, in cazul in care Frere va dori sa isi impuna punctul de vedere, Frydman ar putea fi presat sa ia masuri mult mai semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO