Business Internaţional

Fuziunea JP Morgan - Bank One ridica semne de intrebare pentru investitori

27.01.2004, 00:00 19



Investitorii s-au grabit sa chestioneze JP Morgan in legatura cu strategia sa de investitii, dupa ce fuziunea de 58 mld. dolari cu Bank One a creat una din cele mai puternice forte pe piata fondurilor de investitii, cu active de 23 mld. dolari si un portofoliu care cuprinde peste 800 companii, printre parteneri regasindu-se si Jacques Nasser, fostul presedinte de la Ford Motor.



Totusi, datorita scopului anuntat de JP Morgan de a-si reduce valoarea capitalului alocat investitiilor private, investitorii sunt ingrijorati in legatura cu planurile bancii pentru divizia One Equity Partners, din cadrul Bank One.



Agentia de rating Fitch a atentionat, saptamana trecuta, despre posibilitatea ca divizia respectiva sa reprezinte "o provocare reala" pentru JP Morgan si Bank One, dupa fuziune.



"Ambele companii au avut puncte slabe in aceasta afacere si au luat masuri pentru imbunatatirea situatiei, dar, cu toate acestea, performantele in domeniu s-au situat sub asteptari" se mentioneaza intr-un comunicat al agentiei de rating.



La o prezentare facuta saptamana trecuta, William Harrison, presedintele JP Morgan, a spus ca " investitiile private reprezinta aproximativ 15% din capital. Scopul este sa reducem acest nivel la 10%". Harrison a adaugat ca, impreuna, cu Jamie Dimon, seful de la Bank One, va lucra pentru a vedea ce masuri trebuie luate in vederea reducerii respectivei valori.



Desi divizia mai are mult pana sa atinga valoarea de 3 mld. dolari, reprezentand profitul anual pe care l-a raportat in varful anilor sai de boom in ceea ce priveste activitatea bancilor de investitii, analistii recunosc unele imbunatatiri. JP Morgan Partners au anuntat un profit net de 22 mil. dolari pentru trimestrul al patrulea al anului trecut, comparativ cu pierderea de 100 mil. dolari, raportata cu un an in urma. Castigurile nete au fost de 159 mil. dolari, spre deosebire de pierderea de 53 mil. dolari, inregistrata anul precedent.



Glenn Schorr, analist bancar la UBS, a declarat ca managementul companiei incepe sa-si atinga tintele propuse. Schorr a evidentiat faptul ca portofoliul a continuat sa se reduca "asa ca nimeni nu poate spune ca cele mai putin lichide investitii sunt protejate".



Jeffrey Walker, managing partner la JP Morgan Partners, a recunoscut ca firma a trebuit sa ia niste decizii dificile pentru a ajunge la stadiul de profitabilitate actual, dar aceste actiuni nu au fost atat de dramatice precum cele ale companiilor cu activitate asemanatoare, precum Deutsche Bank, care a fost nevoita sa vanda o mare parte din portofoliul sau de 1.5 mld. dolari, dupa ce suferise pierderi considerabile.



Poate masurile nu au fost atat de dure, dar dupa 5 trimestre consecutive de pierderi, datorate in special investitiilor in tehnologie si telecomunicatii, JP Morgan a luat decizia de a reduce valoarea fondului de la 7.7 mld. dolari la 6.5 mld. dolari, de a iesi complet din investitiile imobiliare si a se intoarce la cele in caramizi si mortar. "Am redus partea non-strategica a afacerii, dar fundamentul Fondului Global de investitii directe nu s-a schimbat. Facem acest lucru de peste 20 ani si avem o forta speciala in intelegerea industriilor globale. Cheia este sa intelegem ce reprezinta valoarea adevarata, independenta de pietele financiare" a precizat Walker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO