Business Internaţional

Gadhafi a lansat ofensiva împotriva rebelilor, iar SUA trimit trupe în jurul Libiei

Autor: Livadariu Andreea

02.03.2011, 23:50 17

Forţele armate loiale lui Muammar Gadhafi au luat cu asalt estulLibiei controlat în prezent de rebeli, lansând atacuri asupra unorpuncte strategice bogate în resurse petroliere, în timp ce StateleUnite pun presiune asupra liderului libian trimiţând în zonă douănave de război şi 400 de soldaţi, scrie presa internaţională.

Asaltul organizat de trupele militare speciale asupra Marsa ElBrega, oraş cu importante rezerve de petrol, reprezintă cea maiimportantă mişcare a lui Gadhafi împotriva opozanţilor săi şicreşte şansele izbucnirii unui război civil. Rebelii au anunţat căoraşul Brega, iniţial căzut în mâinile susţinătorilor lui Gadhafi,a fost recucerit.

De frică să nu piardă lupta cu forţele speciale loiale lideruluilibian, care au pornit cu peste 100 de convoaie militare pentru aprelua controlul asupra estului ţării, elita din care estealcătuită opoziţia - academicieni, avocaţi şi judecători - discutăserios asupra posibilităţii de a cere ajutorul unei intervenţiimilitare străine sub auspiciile ONU.

Totuşi, ministrul american al apărării Robert Gates a declaratcă ţara sa, în ciuda faptului că trimite forţe armate în regiune,nu are de gând să intervină pentru moment în Libia.

Între timp, ofiţeri ai armatei care luptă împotriva lui Gadhafiau anunţat că au chemat la luptă peste 10.000 de voluntari pentru areorganiza "armata, care a fost distrusă aproape în totalitate deGadhafi. Reconstruim armata, în măsura în care putem, din tineriicare au luat parte la revolte", potrivit unui ofiţer de armată.

Totuşi, rebelii din estul ţării nu sunt întru totul de acord cuo intervenţie străină pe teritoriul Libiei, de teamă ca situaţia sănu se întoarcă în favoarea colonelului Gadhafi, care a avertizat înrepetate rânduri că demonstraţiile sunt o conspiraţie a puteriloroccidentale care vor să ocupe Libia cu orice preţ.

Problema care se pune în acest context este capacitatea militarăde care dispune Gadhafi pentru a face faţă unei intervenţiimilitare străine, dat fiind faptul că zvonurile privind dotărilemilitare de care dispun trupele speciale loiale guvernului aproapecă nu există, iar mai multe rapoarte indică faptul că acestadispune de arme chimice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO