Business Internaţional

Gardienii sportului rege: presa şi americanii

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

28.05.2015, 00:05 296

În timp ce presa a dus o luptă acerbă pentru a dezvălui publicului amploarea corupţiei înrădăcinate în Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Fotbal, cele mai multe guverne păreau neputincioase sau neinteresate să facă ceva. Bomba corupţiei de la FIFA a explodat cu violenţă acolo unde fotbalul european este departe de a fi cel mai popular sport, SUA, iar suflul a lovit nume grele din această organizaţie.

Revista britanică Sunday Times a câştigat premii cu o investigaţie monumentală despre circumstanţele care au dus la decizia controversată a Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Fotbal de a „premia“ Qatarul cu organizarea Cupei Mondiale în 2022. The Telegraph, tot un ziar britanic, a lansat o anchetă proprie în acest caz. Reporterul sportiv german Robert Kempe a realizat un documentar, „Vânzarea fotbalului“, în care a redat detalii despre ceea ce el a descris a fi corupţia în­floritoare din FIFA condusă de elve­ţia­nul Joseph „Sepp“ Blatter. Jurnalistul a fost impresionat mai ales de amploarea neregulilor legate de selectarea ţărilor – Rusia şi Qatar (chiar un oficial al FIFA a recunoscut că ofertele acestor ţări nu au fost dintre cele mai bune, ci, din contră, cele mai riscante) – care vor găzdui Cupele Mondiale din 2018 şi 2022. Documentarul numeşte trei personaje din boardul FIFA care au primit câte 1,5 milioane dolari de la Qatar pentru voturile lor. Kempe a avertizat că numele sunt doar vârful aisbergului.

În schimb, FIFA a derulat timp de 18 luni o investigaţie, „cu seriozitatea pe care o merită“, în privinţa acuzaţiilor care înconjoară oferta Qatarului şi n-a găsit nimic în neregulă, cu toate că raportul anchetatorului-şef detalia neregulile.

FIFA s-a declarat curată, scrie The Guardian. Acest deznodământ face clar care va fi rezultatul investigaţiei FIFA privind arestarea în Qatar a unei echipe de jurnalişti ai BBC care au vrut să sape mai adânc în scandalul Cupei Mondiale. Cu o săptămâna înainte a fost arestat şi interogat un jurnalist german.

Ieri, arestarea în Elveţia a şase personaje principale de la conducerea FIFA a căzut ca o bombă peste lumea fotbalului. „Vedeta“ încătuşată a zilei a fost Jeffrey Webb, vicepreşedintele FIFA şi preşedinte al Concacaf, corpul administrativ şi de control al fotbalului din America de Nord, America Centrală şi Caraibe.

Concacaf  este o organizaţie în jurul căreia planează multe acuzaţii de corupţie. Arestarea a venit după o anchetă a FBI. Potrivit The Wall Street Journal, FBI investighează FIFA de câţiva ani, dar cazul a erupt după ce unul dintre cei mai importanţi reprezemtanţi ai FIFA din SUA din ultimul deceniul, Chuck Blazer, a început să colaboreze cu autorităţile şi a efectuat misiuni sub acoperire.

Departamentul american de Justiţie a anunţat că nouă oficiali ai FIFA şi cinci „executivi corporate“ au fost acuzaţi de crimă organizată şi fapte de corupţie. Arestările, făcute la un hotel de lux din Zurich, vin cu câteva zile înainte ca FIFA să-şi aleagă noul şef. Autorităţile elveţiene au anunţat că au deschis dosare separate privind selectarea ţărilor care vor organiza Cupele Mondiale din 2018 şi 2022. 

Procurorul general al SUA Loretta Lynch a explicat că presupusele fapte de corupţie „au vătămat grav o multitudine de victime, de la ligi tinere şi ţări în dezvoltare, care ar fi trebuit să beneficieze de veniturile generate drepturile comerciale pe care aceste organizaţii le deţin, la fanii de peste tot în lume al căror sprijin fac aceste drepturi valoroase“.

Acuzaţiile vorbesc despre corupţie la scară largă la FIFA în ultimele două decenii privind Cupe Mondiale, marketing şi afaceri de difuzare a meciurilor. Persoanele incrimante ar fi liat 100 de milioane de dolari drept mită. Executivi din industria marketingului sportiv din SUA şi America de Sud sunt acuzaţi că au plăti mită şi au dat „atenţii“ financiare de peste 150 de milioane de dolari în schimbul unor afaceri media asociate unor turnee fotbalistice majore.

FIFA are rezerve financiare de 1,5 miliarde de dolari şi este un conglomerat financiar global pe măsura anvergurii ca organizaţie sportivă. Preşedintele organizaţiei, Sepp Blatter, poreclit în glumă de o publicaţie elveţiană „prinţul întunecat al fotbalului, naşul, Don Blatterone“, are toate şansele să fie reales vineri pentru al cincilea mandate. El şi locotenenţii săi au rezistat şi domolit în trecut scandalurile de corupţie, dar niciunul nu a implicat acuzaţii făcute într-o instanţă americană, ca acum.

Legislaţia SUA dă Departamentului de Justiţie puteri mari de a urmări în justiţie străini care locuiesc în străinătate, autoritate pe care procurorii au folosit-o des în cazurile de terorism internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO