Business Internaţional

Garganas: Cresterea economica a zonei euro alimenteaza inflatia

02.03.2007, 20:56 16

Nicholas Garganas, membru in consiliul Bancii Centrale Europene, este optimist in ceea ce priveste cresterea economica, considerand ca estimarile pentru 2007 ale analistilor vor fi depasite de rezultatele economice, desi inflatia continua sa ameninte economiile europene.
Avantul inregistrat de economia statelor care au adoptat moneda euro a fost mult mai mare decat estimarile facute de analisti pentru ultimul trimestru al anului 2006, drept consecinta determinand o crestere a previziunilor pentru 2007, scrie Bloomberg. Comisia Europeana a majorat rata estimata de crestere economica pentru anul in curs de la 2,1% la 2,4%.
"Ma astept la o crestere mult mai mare decat estimarile facute pentru acest an. Riscurile inflatiei sunt mari si in continua crestere", a declarat Garganas.
Banca europeana a anuntat o posibila crestere a dobanzii de referinta pentru a saptea oara in ultimii doi ani, pana la nivelul de 3,75 de procente. Potrivit declaratiilor lui Garganas, viitoarele majorari ale dobanzii vor depinde de rezultatele economice din cel de-al doilea trimestru.
"Asteptam informatii relevante pentru a estima cum se dezvolta expansiunea economica, si mai apoi sa luam decizii legate de viitoarele actiuni ale BCE. Daca este nevoie de astfel de interventii, vom lua masurile necesare. Intotdeauna actionam in preintampinarea rezultatelor", a adaugat Garganas.
Comentariile facute de Garganas sustin, potrivit lui Julian Callow, economist-sef la compania londoneza Barclays Capital, o politica mai putin permisiva si dupa momentul majorarii dobanzii programat pentru luna martie.
Dupa cum arata tranzactiile cu instrumente futures, investitorii au pariat pe o majorare a dobanzii pana la 4 procente pana la sfarsitul anului.
Politica monetara a Bancii Centrale Europene este usor de asimilat de catre economiile statelor membre ale zonei euro, nemaifiind necesar sprijinul unor dobanzi mici, dupa opinia lui Garganas.
Economia europeana a crescut cu 2,7 procente anul trecut, cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani. Aceasta cifra va suporta modificari, spune Garganas, "atingand nivelul record din anul 2000, cu o piata a muncii mult mai performanta decat a fost initial estimat".
Cresterea economica inregistrata de statele membre ale zonei euro a determinat ca salariatii sa ceara majorari salariale. Reprezentantii IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, au aprobat o crestere salariala de 6,5% pentru membrii sai.
"Unele dintre aceste majorari salariale sunt exagerate", a precizat Garganas, care si-a manifestat ingrijorarea ca majorarile salariale ar putea creste rata inflatiei.
Alti factori care ar putea provoca o explozie a inflatiei sunt cresterea pretului la petrol, lichiditatea in exces si cresterea creditelor bancare.
Masa monetara M3, folosita de BCE pentru a estima evolutia inflatiei, a crescut cu 9,8% in ultimul an, nivel record in ultimii 17 ani.
O scadere cu 20 de procente a pretului la petrol din luna iulie a contribuit la mentinerea unei rate a inflatiei sub nivelul de 2 procente pentru regiunea euro, timp de cinci luni consecutive.
Ministrii de finante din Uniunea Europeana, intalniti la Bruxelles, au afirmat ca nu exista necesitatea unei cresteri a dobanzilor, cel putin pe termen scurt, inflatia este sub control.
Raporturile emise de Comisia Europeana anunta o crestere a indicelui preturilor de consum cu 1,8 procente in 2007, mai putin decat ultima previziune de 2,1 procente.
Vanzarile retailerilor europeni au scazut pentru a doua luna consecutiv in februarie, dupa ce majorarea taxelor a descurajat consumatorii germani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO