Business Internaţional

Gazoductul Nabucco devine tot mai mic. Urmează dispariţia?

Gazoductul Nabucco devine tot mai mic. Urmează dispariţia?

Autor: Bogdan Cojocaru

21.02.2012, 00:04 1052

Companiile din consorţiul Nabucco, care ar trebui să construiască un gazoduct pentru reducerea dependenţei Europei de livrările de gaze naturale ru­seşti prin livrări din jurul Mării Caspice, iau în consi­derare reducerea drastică a dimensiunilor proiectului din cauza cantităţilor mici de combustibil disponibile pentru import, scrie The Wall Street Journal.

Astfel, dacă în proiectul original se prevedea construirea unui gazoduct de 3.900 de kilometri lun­gime din Turcia până în Austria, pe traseul Bulgaria - România - Ungaria, cu o capacitate de 31 mld. metri cubi pe an, acum companiile din consorţiu analizează un traseu mult redus, din Bulgaria până în Austria, şi înjumătăţirea cantităţii transportate, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Consorţiul Nabucco Gas Pipeline International a fost înfiinţat la Viena în 2004 şi este format din companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Trans­gaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania), fiecare cu participaţii egale. Transgaz participă cu suma de 10,2 mil. euro la bugetul consolidat al consorţiului pentru primul semestru din 2012. "Evaluăm în prezent diferite scenarii, inclusiv mărimi diferite în privinţa capacităţii şi lungimii gazoductului. Nu s-a luat încă nicio decizie finală", a declarat un purtător de cuvânt al Nabucco. Lucră­rile de construcţie a gazoductului sunt planifi­cate să aibă loc în perioada 2013-2017.

Reducerea dependenţiei de gazele naturale ruseşti este vitală pentru siguranţa energetică a Europei, în condiţiile în care livrările din Rusia au fost limitate şi chiar stopate în ultimii ani pentru anumite state în perioade critice de iarnă, fie din cauza unor neînţelegeri legate de preţ, fie din cauza consumului ridicat din Rusia.

Nabucco şi-ar putea pierde unul dintre principalii participanţi, RWE. Directorul general al grupului Jurgen Grossmann a declarat că RWE ar putea renunţa la proiect deoarece prioritatea companiei este de a-şi asigura surse de gaz natural cu investiţii cât mai mici pentru a-şi reduce datoriile după ce Germania a decis să renunţe treptat la energia nucleară. Germania este legată de Rusia prin intermediul gazoductului rusesc Nord Stream, lansat anul trecut, a cărui capacitate urmează să se dubleze anul acesta la 55 mld. metri cubi pe an.

Experţii au pus sub semnul îndoielii că statele europene pot găsi furnizori din zona Mării Caspice care să acopere capacitatea maximă a gazoductului. Reorientarea con­sor­ţiului Nabucco spre un gazoduct care să tranziteze doar statele europene vine în condiţiile în care Azerbaidjan şi Turcia au în vedere construirea unei conducte, TANAP, care să traverseze teritoriul turc. TANAP ar face porţiunea asiatică a Nabucco redundantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO