Business Internaţional

Gazprom are planuri mari. La fel si Putin

28.05.2004, 00:00 22

Gigantul rus Gazprom a anuntat ca intentioneaza sa isi diversifice si  extinda operatiunile curente, incluzand aici  planurile legate de accelerarea dezvoltarii proiectului de gaz natural lichefiat  si productia unui nou tip de combustibil.
"Suntem la inceputul globalizarii pietei mondiale de gaze naturale", a declarat Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, in deschiderea unei conferinte internationale dedicata dezvoltarii celor doua sectoare ale industriei de gaze naturale - gazul natural lichefiat (LNG) si GTL, reprezentand tehonologia de  conversie a  gazului natural in lichide.
Alexander Ryazanov, adjunctul lui Miller, a precizat ca Gazprom se grabeste sa isi gaseasca cel mai potrivit partener din vest in vederea sustinerii gigantului sau proiect LNG din  Oceanul Arctic, care va permite furnizarea de gaze atat pietei din Statele Unite cat si altor state care nu pot fi aprovizionate prin intermediul conductelor actuale. Ryazanov a mai spus ca Gazprom intentioneaza sa devina un lider mondial in productia de GTL.
"Principala piata a Gazprom este Europa si Uniunea Europeana, iar aceasta situatie cel mai probabil va ramane neschimbata", a spus el, adaugand ca, totusi, alte parti ale lumii, in mod deosebit Statele Unite, devin din ce in ce mai importante.
Uriasul camp petrolier Shtokman al Gazprom din Marea Barentz va necesita in vederea exploatarii  o companie partenera din vest si investitii de 10 pana la 15 mld. dolari. Ryazanov a precizat ca partenerul in aceasta afacere va fi ales pana la sfarsitul anului.
Pe langa costurile extractiei celor 3,2 mii de miliarde de metri cubi de gaz si 31 mil. tone de gaz condensat din rezervele respective, compania intentioneaza sa construiasca o fabrica LNG pentru racirea gazului si un terminal in vederea incarcarii lui pentru export.
Gazprom a spus ca proiectul este fezabil din punct de vedere financiar de vreme ce clientul vizat este Statele Unite, unde cererea de gaze naturale este asteptata sa creasca cu 50% in urmatorii 20 ani.
"Daca vrem sa putem promite ca, pana in 2010, vom fi in stare sa livram o anumita cantitate de LNG catre Statele Unite, trebuie sa ne decidem acum. Daca nu vom face acest lucru, atunci nu vom fi stare sa ne respectam promsiunile", a spus Ryazanov, care a adaugat: "Nu este mult timp, si proiectele LNG au inceput sa prinda contur in intreaga lume... Daca scapam aceasta oportunitate, va fi mult mai greu sa intram pe piata mai tarziu".
Potrivit lui Ryazanov,  Gazprom se gandeste sa includa intre partenerii potentiali companiile americane ExxonMobil, Chevron Texaco si ConocoPhillips, dar si gigantul anglo-olandez Royal Dutch/Shell.
In prezent, Gazprom analizeaza o oferta de la PetroCanada pentru a construi o fabrica LNG de 1,3 mld. dolari in St. Petersburg, care va folosi gazul provenit de la principala retea de conducte a Gazprom, ce are drept punct de pornire Siberia de Vest.
Compania rusa poate s-a miscat incet in ceea ce priveste tehnologia LNG, dar intentioneaza sa fie in avangarda tehonologiei GTL. Relativ noua, tehonologia permite companiilor sa exploateze campurile petroliere mai vechi cu o presiune scazuta, dar si campurile mai mici sau mai izolate.



Putin vrea sa faca rubla o moneda convertibila
Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a declarat in discursul sau despre starea natiunii ca vrea sa faca rubla o moneda deplin convertibila pana in 2006,  apropiind termnul limita, anuntat anterior pentru 2007.
Putin a spus ca inflatia va trebui redusa pana la aproximativ 3% inainte de a permite rublei sa fluctueze liber. In prezent, cresterea preturilor in Rusia este de aproximativ 12% pe an.
"Politica de reducere in mod constant a inflatiei trebuie continuata si cred ca guvernul va putea obtine nivelul de 3% pe an si sa creeze, in urmatorii doi ani, conditiile necesare pentru asigurarea convertibilitatii rublei", a spus Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO