Business Internaţional

Gazprom, intre "compania personala" a presedintelui Putin si motorul dezvoltarii Rusiei

07.06.2007, 22:29 18

In ciuda demonstratiei de putere facuta de companie in luna decembrie, cand a preluat controlul asupra rezervelor de gaze de la Sahalin 2, Gazprom este o companie pe care multi investitori o considera lipsita de transparenta, cu o productie aproape invariabila, vanzari in pierdere pe piata interna, companie care se confrunta in acelasi timp cu o piata din ce in ce mai competitiva pentru gazele din Asia Centrala, de care depinde in destul de mare masura, scrie Bloomberg.
Anul trecut, Gazprom, in care guvernul detine putin peste 50%, a pompat 556 miliarde de metri cubi de gaze in arterele energetice mondiale, usor in scadere fata de nivelul de acum 10 ani. Unii investitori pun performantele slabe ale companiei pe seama legaturii stranse cu Kremlinul. "In cadrul Gazprom interesele managementului sunt interesele guvernului, nu ale actionarilor, cum se intampla in alte companii globale", sustine Kim Iskyan, din cadrul firmei de investitii UralSib Financial Corp. din Moscova.
Investitorii considera Gazprom un motor al dezvoltarii rapide a Rusiei. Actiunile sale s-au triplat in ultimii trei ani. Anul acesta insa, titlurile gigantului energetic nu au inregistrat performante la fel de solide, pe fondul preturilor mai scazute la petrol si al temerilor legate de o posibila majorare a taxei de stat pe productia de gaze naturale.
Putin nu detine o participatie directa in cadrul Gazprom. Totusi, presedintele rus are legaturi personale cu cei care conduc compania. De exemplu, cand Putin a condus comitetul de investitii straine al fostului primar al orasului St. Petersburg Anatoli Sobchak, actualul CEO Gazprom, Alexei Miller, era consilierul sau. Dmitri Medvedev, prim-ministru adjunct al Rusiei si presedinte al Gazprom, a fost consilierul juridic al lui Putin. Medvedev, impreuna cu Serghei Ivanov, de asemenea prim-ministru adjunct, au cele mai mari sanse de a-i succeda lui Putin, conform unor sondaje de opinie. "Nu este o companie de stat, este compania personala a presedintelui", spune Vladimir Milov, fost ministru adjunct al energiei.
In mai, conform website-ului companiei, Gazprom a platit celor 16 manageri de top pe care ii are 526,8 milioane de ruble (20,3 milioane de dolari) in 2006, cu 43% mai mult decat in 2005. Nu au fost insa dezvaluite salarii individuale.
In toamna lui 2005, publicatia britanica The Economist sugera ca Putin ar putea prelua o pozitie de top in cadrul Gazprom dupa alegerile de anul viitor.
Aflat deja in postura de cel mai mare producator si exportator de gaze naturale din lume, Gazprom incearca sa-si extinda influenta. In cadrul unui summit al tarilor producatoare de gaze ce a avut loc in aprilie la Doha, intrebat daca Rusia incearca sa formeze un cartel al gazelor, de genul OPEC, Miller a raspuns: "Numiti-l cum doriti". "Gazprom este noua Arabie Saudita", a declarat Chris Weafer, din cadrul Alfa Bank din Moscova.
Gazprom detine 16% din rezervele reale de gaze naturale de pe plan global, opereaza 154.000 km de conducte si construieste inca 1.000 km in acest an. Compania a raportat venituri in valoare de 1,4 mii de miliarde de ruble in 2005. Anul trecut, Gazprom a obtinut o suma record de 37 miliarde de dolari din vanzarile realizate in Europa, care depinde de Rusia pentru un sfert din necesarul de gaze.
Din punctul de vedere al valorii de piata, Gazprom reprezinta un gigant mondial. Dupa ce guvernul rus a eliminat restrictiile privitoare la detinerile investitorilor straini in cadrul companiei, in 2005, investitorii straini au inceput sa cumpere masiv. Pretul actiunilor companiei a crescut cu 70%, in dolari, in 2005, catapultand compania in randul gigantilor de talia GE, Microsoft, cu o valoare de piata de 272 miliarde de dolari la sfarsitul lui 2006.
Totusi, managerii companiei se confrunta cu probleme serioase. Productia anuala a Gazprom nu va creste cu mai mult de 1% pe an pana la sfarsitul deceniului, conform firmei de consultanta Wood Mackenzie Consultants Ltd. Principalele trei campuri gazeifere ale companiei sunt in declin.
"Nu este o criza imediata, dar ar putea fi in trei-patru ani", este de parere Jonathan Stern, director in cadrul Oxford Institute for Energy Studies.
International Energy Agency a adresat Gazprom o avertizare anul trecut privitoare la nivelul insuficient al investitiilor acesteia in noi campuri. "Investitiile anuale ale Gazprom din 2003 se ridica la 7 miliarde de dolari", scrie IEA in cadrul unui raport din 2006. "Cea mai mare parte a acestora s-a indreptat insa catre achizitii pe pietele straine si infrastructura de export", se precizeaza in continuare. In prezent, Gazprom achizitioneaza 55 de miliarde de metri cubi pe an de la fostele republici sovietice Kazahstan, Turkmenistan si Uzbekistan, respectiv 10% din productia sa totala.
Ministrul rus al energiei Victor Khristenko considera ca Rusia pur si simplu iroseste o treime din propriul consum, sau aproximativ 100 de miliarde de metri cubi pe an, din cauza ineficientei si risipei incurajate de preturile scazute practicate pe plan intern, la un sfert din preturile percepute de Gazprom europenilor.
In timpul iernilor lungi, rusii isi regleaza adesea temperatura din apartamente deschizand ferestrele. Anul trecut, Gazprom a pierdut 420 milioane de dolari din comercializarea de gaze in interiorul Rusiei.
"In absenta unei piete interne reale, este greu de spus daca exista un deficit sau nu. Un monopol nu este interesat sa-si majoreze investitiile din moment ce deficitele mentin preturile ridicate", spune un consultant pe energie.
Primul-ministru rus a aprobat anul trecut un plan de majorare treptata a preturilor la gaze pentru industria rusa pana la nivelul celor europene in urmatorii cinci ani.
Gazprom a luat fiinta in 1965 ca minister sovietic al gazelor, preluand denumirea de Gazprom in 1989. Corporatia pe care Miller a preluat-o de la predecesorul sau in 2001, la un an dupa ce Putin a fost ales presedinte, era considerata de actionarii minoritari drept o sursa de imbogatire pentru managementul sau.
Putin a conferit statului un rol principal in cadrul economiei. In contextul in care preturile la petrol si gaze au inceput sa creasca din 2001, parte a planului lui Putin era de a readuce sub controlul statului activele din industria petroliera pe care Eltin le vanduse.
In septembrie 2004, Putin a dezvaluit un plan privitor la crearea unui singur campion national in domeniul petrolului si gazelor prin includerea Rosneft in Gazprom. Planul sau a esuat insa in primavara urmatoare, Gazprom si Rosneft nefiind de acord cu conditiile stabilite.
Volumul mare de lichiditati de care dispune permite Gazprom sa participe la o varietate de proiecte de stat. In Soci, de exemplu, aceasta a alocat 375 milioane de dolari construirii uneia din cele trei partii locale de schi. Guvernul spera ca Soci sa fie locatia aleasa de Comitetul Olimpic International pentru desfasurarea Jocurilor de Iarna din 2014. "Gazprom ar trebui sa se concentreze mai degraba asupra prioritatii sale numarul unu, identificarea de noi surse de gaze", spune Milov.
Alternativele de extindere a productiei sunt destul de complexe. Una ar fi deschiderea Peninsulei Yamal de 700 km catre productia de gaze. Desi Gazprom a anuntat ca va incepe dezvoltarea proiectului, investitiile necesare sunt uriase.
Cealalta optiune este Shtokman, din Marea Barents. Cu un an in urma, planul Gazprom era sa dezvolte proiectul impreuna cu doi sau trei parteneri. Dupa luni de deliberari, Gazprom a anuntat in cele din urma ca va dezvolta proiectul fara parteneri straini. Gazprom estimeaza inceperea productiei in anul 2013.
Oficialii Gazprom insista ca nu vor avea probleme in acoperirea cererii pe viitor. "Investim atat cat este necesar", a declarat Medvedev. In ianuarie, consiliul administrativ al Gazprom a aprobat investitii in valoare de peste 20 miliarde de dolari pentru acest an. Compania spune ca intentioneaza sa investeasca 24 miliarde de dolari pe proiecte in 2008 si 27 miliarde de dolari in 2009.
Ministrul economiei, German Gref, membru al board-ului Gazprom, este insa destul de sceptic. Gazprom depinde de alte companii ruse de gaze pentru acoperirea unei parti din cererea viitoare. "Nu am niciun fel de indoiala ca Gazprom va acoperi cererea", a declarat Mark Gyetvay din cadrul OAO Novatek, cel mai mare producator independent de gaze din Rusia.
Deutsche UFG se asteapta ca producatorii independenti sa detina o cota in crestere din piata interna, pana la 45% in 2020, de la mai putin de 20% anul trecut. Totusi, producatorii independenti vor continua sa depinda de Gazprom din moment ce compania detine conductele de livrare a gazelor catre consumatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO