Business Internaţional

Gazprom si-a propus sa ajunga la o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari

10.04.2007, 17:45 24

Grupul rus Gazprom, care detine monopolul asupra exporturilor de gaze ale Rusiei, intentioneaza sa-si majoreze de patru ori valoarea de piata, pana la 1.000 mld. $ (750 mld. euro), devenind cea mai mare companie din lume.
"Vom atinge o valoare de piata de 1.000 de miliarde de dolari intr-o perioada de sapte pana la zece ani", a declarat Alexander Medvedev, director executiv adjunct al companiei, scrie Bloomberg.
Tinta fixata de Gazprom reprezinta dublul valorii de piata a Exxon Mobil, cea mai mare companie tranzactionata public din lume si ar depasi produsul intern brut al Rusiei din 2006, in valoare de 975 mld. dolari. In acelasi timp, valoarea de piata a Gazprom ar fi mai mare decat PIB-ul unor tari ca Olanda, Australia si Coreea de Sud.
Gazprom, cel mai mare producator de gaze din lume, detine rezerve totale de opt ori mai mari decat cele ale Exxon Mobil, fiind in cautare de noi rezerve. Anul trecut, compania rusa de stat a preluat controlul asupra proiectului Sakhalin-2 al Royal Dutch Shell si dezvolta in acelasi timp proiectul Shtokman, cel mai mare zacamant de gaze naturale neexploatat al Rusiei.
"Cred ca tinta de a ne dubla capitalizarea de piata de la nivelul actual de 244 miliarde de dolari in cinci ani este una rezonabila", a declarat Medvedev.
Presedintele rus Vladimir Putin s-a folosit de Gazprom, in cadrul careia guvernul detine o participatie de peste 50%, pentru a intari controlul statului asupra economiei si a spori influenta Rusiei peste hotare.
Gazprom, ce controleaza aproximativ 17% din piata globala de gaze, detinea rezerve echivalente a 184,5 miliarde de barili de petrol in 2004. In raport cu o valoare de 1.000 de miliarde de dolari, aceste rezerve ar fi evaluate la aproximativ 5,50 dolari pe baril. Rezervele Exxon Mobil se ridicau la 21 de miliarde de barili de petrol in acelasi an si la 22,1 miliarde de barili anul trecut.
"Gazprom are puterea de a-si atinge tinta daca managementul va fi dispus sa implementeze reforme si sa ia masuri de reducere a costurilor", a declarat Steven Dashevski, din cadrul Aton Capital din Moscova.
Gazprom, care livreaza un sfert din volumul total de gaze al Europei, are de castigat in prezent de pe urma cresterii exporturilor si preturilor mai mari impuse fostelor republici sovietice. Compania rusa intentioneaza sa inceapa sa vanda gaze unor clienti din regiunea de est a Asiei anul viitor.
Gazprom intentioneaza sa produca pana la 20 de milioane de metri cubi de gaze naturale lichefiate in decurs de sapte ani, cantitate egala cu aproximativ 13% din consumul global inregistrat anul trecut.
Compania rusa isi reia discutiile cu posibili parteneri pentru campul Shtokman si doreste sa inceapa productia de gaze naturale lichefiate pana in 2014, a anuntat Medvedev. In octombrie, Gazprom anuntase ca va dezvolta acest proiect pe cont propriu.
"Nu exclud posibilitatea extinderii listei de potentiali participanti", a declarat Medvedev. Lista initiala a Gazprom includea Total, Chevron, ConocoPhilips, Norsk Hydro si Statoil. Avand in vedere intarzierile inregistrate, sunt putine sanse ca Shtokman sa produca gaze naturale lichefiate pana in 2014, a declarat Mikhail Krochemkin, director al East European Gaz Analysis, care analizeaza productia si proiectele din fosta Uniune Sovietica. O data mai realista ar fi 2016 sau 2017, a adaugat el.
O alta sursa de gaze pentru export este campul Kovykta din estul Siberiei, autorizatia in acest caz fiind detinuta de divizia rusa a BP, TNK-BP. Gazprom si BP se afla in "contact permanent" cu privire la Kovykta, care ar furniza probabil gaze Chinei, a declarat Medvedev.


Planurile Gazprom

Doreste sa-si majoreze de patru ori valoarea de piata, pana la 1.000 de miliarde de dolari, intr-un deceniu, devenind cea mai mare companie din lume.
Incearca sa-si sporeasca rezervele, care sunt in prezent de opt ori mai mari decat cele ale Exxon Mobil.
Dezvolta proiectul Shtokman, cel mai mare zacamant de gaze din Rusia.
Anul trecut a preluat controlul asupra proiectului Sakhalin-2, care ar putea incepe livrarile de gaze naturale lichefiate in 2008.
Vrea sa inceapa livrarile de gaze catre clienti din Asia de Est anul viitor de la Sakhalin.
Intentioneaza sa produca 20 de milioane de metri cubi de gaz natural lichefiat in urmatorii sapte ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO