Business Internaţional

General Electric a avut un profit de 22,2 mld. dolari

21.01.2008, 16:38 14

General Electric (GE) a raportat pentru 2007 un avans al profitului net de 7%, la 22,2 miliarde de dolari, in contextul inregistrarii unor venituri de circa 173 de miliarde de dolari, in crestere cu 14% comparativ cu anul precedent. In trimestrul al patrulea, GE a obtinut un profit net de 6,7 miliarde de dolari, respectiv 66 de centi pe actiune, in urcare cu 4% comparativ cu perioada similara din 2006.
Performanta a corespuns previziunilor analistilor si a fost sustinuta de nivelul ridicat al cererii pentru echipament greu, precum motoarele de avion si turbinele utilizate in productia de electricitate. Avansul profitului inregistrat de cea de-a doua mare companie din SUA in functie de valoarea capitalizarii de piata a fost sustinut si de rezultatele bune ale diviziei financiare, ale celei industriale si a NBC Universal. Performantele operatiunilor din sectorul sanatatii au scazut in contextul schimbarii reglementarilor.
GE este considerat de investitori barometrul starii economiei SUA datorita gamei largi de operatiuni desfasurate, de la productia de locomotive la servicii financiare.
"Economia SUA a incetinit. Sectorul locuintelor trece printr-o perioada dificila. Se simte o anumita tensiune in randul consumatorilor", a declarat presedintele si directorul general al companiei, Jeff Immelt.
Totusi, Immelt a adaugat ca nu a fost observata o incetinire a cererii pentru produsele destinate sectorului infrastrucurii. Compania a raportat, pentru trimestrul al patrulea din 2007, venituri de 48,59 miliarde de dolari, in urcare cu 17,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, depasind asteptarile analistilor, de 47,25 miliarde de dolari. Peste jumatate din veniturile GE au fost obtinute pe pietele din afara SUA.
"In mod evident operatiunile din strainatate au avut o contributie considerabila in acest trimestru. Acest lucru indica faptul ca exista un declin pe piata locala", a declarat Tim Ghriskey, director de investitii la firma Solaris Asset Management, care detine actiuni GE.
Pentru primul trimestru al acestui an, GE estimeaza ca profitul obtinut din operatiunile continue va fi cuprins intre 50 si 53 de dolari pe actiune, sub nivelul de 68 de centi pe actiune raportat pentru perioada octombrie-decembrie din 2007.
Compania previzioneaza ca cinci din cele sase divizii vor obtine profit, dar a avertizat ca rezultatul GE Money ar putea inregistra un declin de 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO