Business Internaţional

General Electric iar a rămas fără noroc: gigantul american îşi reduce drastic dividendele pentru a doua oară în mai puţin de un an

General Electric iar a rămas fără noroc: gigantul...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.10.2018, 00:04 177
General Electric (GE), cândva un simbol al supremaţiei industriale ame­ri­ca­ne, şi-a redus pentru a doua oară în mai puţin de un an dividendele şi a pre­zentat un plan radical de restruc­turare a di­vi­ziei de echipamente pentru industria ener­giei după ce rezultatele financiare pentru trimestrul trei au arătat că decli­nul grupului continuă, scrie Financial Times.

GE şi-a diminuat dividendele de la 12 cenţi pe acţiune la doar un cent, ceea ce-i permite să facă economii de cash de aproape patru miliarde de dolari pe an în vremuri când finanţele companiei sunt sub presiuni enorme.

Presiunile au fost accentuate de con­tribuţia de 5,1 miliarde de dolari făcută de GE la fondul său de pensii. În 2017, compania a contribuit cu doar 1,2 mi­liarde de dolari. Acţiunile GE s-au pră­buşit cu 6%  la deschiderea de ieri a burselor de pe Wall Street.

Rezultatele financiare raportate ieri sunt primele din mandatul noului director general Larry Culp, care a pre­luat luna trecută cârma colosului după re­tragerea intempestivă a lui John Flannery.

Rezultatele includ o reducere de 22 mld. dolari a fondului co­mer­cial al di­vi­ziei de echipamente pentru industria ener­getică. Compania a anunţat această mane­vră, care are legătură în principal cu achiziţia diviziei de energie a Alsom în 2015, luna trecută după înlocuirea lui Flannery.

De asemenea, compania a dez­văluit că Securities and Exchange Commis­sion, jandarmul pieţelor finan­ciare ame­ricane, a extins o investigaţie privind ne­re­guli contabile cu con­tractele pe termen lung ale companiei pentru a acoperi reducerea de 22 de miliarde de dolari a fondului comercial. Şi Departa­men­tul justiţiei a lansat o anchetă în acest caz.

„După primele mele săptămâni ca CEO, îmi este clar că GE este o com­panie puternică, cu o echipă talentată şi tehno­logie grozavă“, a explicat direc­torul Culp.

GE a raportat pentru trimestrul trei pier­deri totale de aproape 23 de miliarde de do­lari, echivalentul unor pierderi de 2,6 dolari pe acţiune comparativ cu un profit de 16 cenţi pe acţiune în urmă cu un an.

Veniturile au scăzut cu 4%, la 29,6 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO