Business Internaţional

General Motors incearca sa evite falimentul prin nationalizare

General Motors incearca sa evite falimentul prin nationalizare
29.04.2009, 00:00 29

Producatorul auto american General Motors (GM), care a primit pana acum 15,4 mld. dolari (11,7 mld. euro) de la guvernul american, ar putea ajunge sa fie detinut in proportie de cel putin 50% de catre stat, potrivit unui nou plan de restructurare a companiei, scrie presa internationala.

Planul prevede, de asemenea, eliminarea a 21.000 de locuri de munca, restrangerea numarului dealerilor si renuntarea la brandul Pontiac. Dupa renuntarea la productia marcii Pontiac, la sfarsitul anului viitor, GM se va concentra asupra productiei brandurilor Chevrolet, Cadillac, Buick si GMC.
Daca propunerea va fi acceptata de administratia de la Washington, Trezoreria americana ar putea primi jumatate din cele 60 de miliarde de actiuni ale companiei restructurate, au declarat reprezentantii producatorului auto. Statele Unite s-ar alatura astfel tarilor occidentale care detin deja participatii in cadrul producatorilor auto locali.
"Statul este acum parte a economiei americane", a declarat Sean McAlinden, analist in cadrul Centrului american pentru Cercetare Auto din Michigan.
"Acesta va controla GM intr-o masura mult mai mare decat o face guvernul Saxoniei de Jos in cadrul Volkswagen sau Franta in cadrul Renault", a adaugat el.
Guvernul american ar putea ajunge cel mai mare actionar al GM prin convertirea unei datorii de 10 mld. dolari in actiuni. Guvernul federal va primi un tratament preferential in fata celorlalti creditori ai GM pentru ca imprumutul acordat de stat este garantat cu active apartinand companiei, iar celelalte credite nu sunt asigurate.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO