Business Internaţional

Generali cantareste posibilitatea preluarii grupului francez Axa

22.04.2008, 17:24 18

Assicurazioni Generali, cea mai mare companie de asigurari din Italia, ar putea lua in considerare lansarea unei oferte de preluare a asiguratorului francez Axa daca valoarea de piata a acestuia din urma va scadea cu 10% in timp ce valoarea Generali va continua sa creasca, scrie publicatia italiana La Repubblica, citata de Bloomberg.
Compania germana de asigurari Allianz, cea mai mare din Europa, ar putea licita si ea pentru Axa, a doua mare companie de asigurari din Europa.
Valoarea de piata a companiei franceze este in acest moment de 51,5 miliarde de euro, in timp ce valoarea Generali se ridica la aproximativ 41 de miliarde de euro, conform cotatiilor de la inchiderea bursei din data de 18 aprilie.
Directorul executiv al companiei franceze, Henri de Castries, a declarat intr-un interviu acordat ziarului La Repubblica ca Axa nu este interesata de o fuziune cu Generali. "Fac parte din echipa Axa de 19 ani, si tot de 19 ani citesc despre o fuziune intre Axa si Generali. S-a vorbit prea mult despre aceasta fuziune fara sa se faca nimic", a spus de Castries.
Intr-un alt articol, aceeasi publicatie italiana citeaza surse anonime care afirma ca negocierile privind o eventuala fuziune a celor doua companii ar putea incepe in momentul in care ar avea aproape aceeasi valoare de piata. In interviu, De Castries a afirmat ca se asteapta la o serie de schimbari rapide in segmentul asigurarilor, unul fragmentat, in care niciunul dintre marii jucatori - precum Allianz, Axa si ING - nu detine mai mult de 4% din piata mondiala.
"Acesta este un sector dinamic, ierarhiile s-au schimbat in ultimii ani si vor continua sa se schimbe intr-un ritm alert, pe fondul achizitiilor si al dezvoltarii", a afirmat directorul asiguratorului francez. Intrebat daca Axa va deveni o prada, De Castries a declarat ca singurul lucru care protejeaza compania este abilitatea sa de a "functiona intr-un ritm mai rapid decat celelalte" si a adaugat ca se asteapta ca bancile cu o baza extinsa de capital sa isi reduca prezenta in sectorul asigurarilor, in special in a doua jumatate a acestui an.
Cotidianul la Repubblica mentioneaza ca Allianz s-ar opune unei eventuale fuziuni si va face o oferta de preluare, pentru a impiedica achizitionarea Axa de catre italieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO