Business Internaţional

George Soros: Cea mai grava criza financiara postbelica

24.01.2008, 17:16 163

Miliardarul american de origine maghiara George Soros considera ca, in acest moment, lumea se confrunta cu cea mai mare criza financiara postbelica, iar economia americana are sanse foarte mari sa intre in recesiune, scrie Financial Times.
"Situatia actuala este mult mai grava decat oricare alta criza financiara care a avut loc in perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial", a declarat el.
Miliardarul spune ca principala vina pentru actuala criza o poarta autoritatile politice, care in ultimii ani s-au ghidat dupa ceea ce el numeste "fundamentalism economic", si anume ideea ca piata financiara tinde sa actioneze ca o balanta, adica o sa se echilibreze singura.
"Aceasta este o idee total eronata", a declarat Soros, adaugand ca "nu exista nici un dubiu ca avem de-a face cu o criza financiara grava". Intrebat ce perspective da economiei americane si daca aceasta risca, intr-adevar, sa intre in recesiune, el a raspuns: "amenintarea este una foarte serioasa".
De asemenea, Soros a mentionat ca a ramas surprins de faptul ca europenii au ignorat atat de mult timp efectele pe care o eventuala recesiune in Statele Unite le-ar putea avea de cealalta parte a Atlanticului.
Si asta in conditiile in care fenomenul globalizarii a permis Statelor Unite sa atraga cea mai mare parte a investitiilor externe si sa consume mai mult decat putea produce. Astfel, deficitul de cont curent al SUA a ajuns la 6,2% din PIB in 2006.
Mai mult, piata a incurajat consumatorii sa se imprumute din ce in ce mai mult, introducand instrumente financiare din ce in ce mai sofisticate si perioade de rambursare lungi.
Acum insa expansiunea pietei financiare americane este urmata de o criza pe masura, cauzata de numarul record de imprumuturi ipotecare neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO