Business Internaţional

George Soros isi cauta un succesor

11.06.2001, 00:00 21



George Soros, unul din cei mai abili si mai puternici investitori din lume, este in cautarea unei persoane care sa conduca afacerile de 11 miliarde de dolari ale Soros Fund Management Group, informeaza editia de sambata a New York Times.

Soros a angajat deja un "headhunter" desemnat cu recrutarea unui director responsabil cu investitiile, care "sa preia sarcinile mele si sa ma inlociasca", a declarat el.

"Pentru inceput, acesta se va ocupa numai de administrarea portofoliului de actiuni interne, urmand ca ulterior sa administreze intregul portofoliu de actiuni," a adaugat Soros.

Stanley Druckenmiller, fostul ajutor al lui Soros, a parasit grupul anul trecut pentru a-si infiinta propria sa afacere. Din acel moment, Soros a jucat un rol mult mai activ in administrarea fondurilor grupului sau, dar acum doreste sa se concentreze asupra actiunilor de caritate.

Speculatorul de origine ungara, care a administrat fonduri cu capital de risc si fonduri pentru investitori bogati, a devenit cunoscut dupa ce a pariat masiv pe evolutia macroeconomica.

La inceputul anilor '90, Soros si-a castigat faima de "omul care a ingenunchiat lira", dupa un pariu imens cu moneda britanica care i-a adus un castig net de 1 miliard de dolari.

Considerat un Midas modern, Soros a avut un impact major asupra fostelor tari comuniste, iar eforturile sale sustinute de a reforma si de a revitaliza o vasta regiune sunt bazate pe conceptul de "societate deschisa".

In anul 1979, Soros a fondat Open Society Fund care opereaza acum in 24 de tari din estul si centrul Europei.

Open Society Fund si-a propus sa aduca o contributie importanta la reconstructia institutionala a acestor tari, dupa modelul unei societati deschise, sprijinind o intreaga varietate de proiecte economice, educationale si culturale.

Aria de interes a acestor proiecte este atat de intinsa incat, in multe tari foste comuniste, valoarea donatiilor Soros este mai mare decat a multor state occidentale.

George Soros este fondatorul Universitatii Central Europene de la Budapsesta, Praga si Varsovia. Infiintata in 1990, universitatea ofera programe post-universitare in istorie, economie, stiinte politice, istoria artei si stiinte sociale.

"Universitatea Central Europeana si Institutul pentru o Societate deschisa sunt doua organizatii care dau coerenta si directie activitatilor fundatiei.

Universitatea formeaza resursele intelectuale, iar institutul le mobilizeaza," spunea Soros. Intentia initiala a fundatiilor sale a fost sa planifice o campanie pe termen scurt care sa capteze energiile revolutionare ale momentului si sa ofere un exemplu institutiilor birocratice ale statului.

"Invatand mai multe despre natura societatilor deschise, mi-am dat seama ca ideile mele initiale erau eronate. Acum trebuie sa gandesc pe termen lung, sa creez institutii care sa dureze mai mult decat viata mea. Sunt din ce in ce mai preocupat nu numai de soarta Europei, dar si de intregul viitor al civilizatiei umane," a spus George Soros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO