Business Internaţional

Germania a scapat si anul acesta de sanctiunile Uniunii Europene

18.10.2005, 19:25 11

Comisarul european pe probleme economice Joaquin Almunia va acorda Germaniei inca un an pentru a-si redresa deficitul bugetar pentru a nu depasi limita de 3% impusa de Uniunea Europeana, conform EU Business.

Lansarea unui proces formal pentru a impune penalitati Germaniei nu va avea loc in noiembrie, asa cum se astepta, ci in 2006 din cauza schimbarii guvernului de la Berlin.

Viitorul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, urmeaza sa numeasca ministrii din Uniunea Crestin-Democrata care face parte din marea coalitie realizata impreuna cu social-democratii, dar definitivarea guvernului se estimeaza ca nu va fi realizata mai devreme de o luna din cauza depasirii programului negocierilor.

Tarilor din zona euro nu li se permite sa inregistreze un deficit peste nivelul de 3% din Produsul Intern Brut. In caz contrar se prevad sanctiuni financiare.

Germania este pe cale sa depaseasca limita impusa de UE pentru al patrulea an consecutiv. Germania a capatat clementa de la partenerii UE anul trecut, dar in schimbul promisiunii de a reduce deficitul cat de repede posibil.

Economia Germaniei a fost afectata de majorarea ratei somajului care s-a repercutat asupra consumului populatiei.

Apetitul germanilor pentru consum, care are cea mai mare pondere intr-o economie, nu este mare, din moment ce companii precum IBM sau Deutsche Bank fac reduceri de personal.

Cresterea costurilor energiei afecteaza perspectivele exportatorilor germani, precum BASF, care anul trecut a avut o contributie importanta la cresterea economica.

Comparativ cu 2004, economia Germaniei nu a inregistrat nici un fel de crestere in primele trei luni ale anului, precizeaza biroul de statistica.

Daca evaluarea se face in functie de numarul de zile lucratoare, economia a crescut cu 1,1% comparativ cu anul trecut.

Pe langa Germania, alte mari puteri europene precum Marea Britanie, Franta sau Italia au depasit limita impusa de Pactul de Stabilitate si Dezvoltare de 3% din PIB, iar Grecia a stabilit un record pentru Uniunea Europeana, cu un deficit de 6,6%.

Desi situatia deficitului s-a imbunatatit usor in Europa privita ca un intreg, a confirmat ca multe dintre tarile membre nu reusesc sa se dezvolte suficient pentru a-si finanta serviciile publice, chiar si in perioade de expansiune globala.

Zece dintre cele 25 de state membre ale UE se afla pe punctul de a depasi limita deficitului, cu Germania, Italia, Portugalia, Grecia si Ungaria printre cei care cauzeaza cea mai mare ingrijorare Comisiei Europene.

cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO