Business Internaţional

Germania ar putea suferi a doua recesiune de la începutul pandemiei din cauza frânării industriei

Germania ar putea suferi a doua recesiune de la...

Autor: Catalina Apostoiu

21.02.2022, 22:00 211

Germania a alunecat probabil în cea de-a doua recesiune de la declanşarea pandemiei în condiţiile în care tulpina omicron a adus un număr record de infectări, care a tras în jos activitatea, avertizează banca cen­trală a ţării. Pe de altă parte, germanii de rând îşi restrâng chel­tu­ielile, vânzările de retail scăzând peste aşteptări în decembrie anul trecut, o veste rea pentru economiile care depind pentru exporturi de Germania, cum este şi România. De asemenea, companiile germane cer cu disperare ajutorul statului în criza energiei, unele dintre ele ameninţând cu relocarea.

PIB-ul celei mai mari economii ar putea scădea „considerabil“ în primul trimestru după ce s-a contractat deja cu 0,7% în ultimele trei luni din 2021, avertizează banca centrală germană în ultimul său raport, potrivit Bloomberg.

„Spre deosebire de valurile anterioare ale pandemiei, nu numai sectorul serviciilor este afectat de restricţii“, se arată în raport. Absenţele angajaţior, determinate de îmbolnăviri, vor perturba „consi­derabil“ activitatea şi în alte domenii.

În acelaşi context al pandemiei, vânzările de retail au scăzut peste aşteptări în decembrie, restricţiile mai aspre afectând sectoarele tex­tilelor, vestimentaţiei, încăl­ţămintei şi bunurilor din piele, scrie Reuters.

Industria germană ca întreg suferă de pe urma pandemiei, co­men­zile pe ultimele luni neputând fi adesea procesate din cauza penuriei de produse preliminare şi materii prime. De asemenea, aceasta este pu­ternic lovită de criza energiei, cerând cu disperare administraţiei can­ce­larului Olaf Scholz să ia măsuri pentru temperarea costurilor legate de energie, notează Bloomberg. „Pre­ţurile în creştere la energie şi gaze ameninţă să zdrobească eco­nomia,“ a aver­tizat Siegfried Russwurm, pre­şe­dinte al grupului de lobby BDI. „Sunt necesare acţiuni politice rapide“.

Un sondaj al BDI relevă că 23% din companii îşi văd existenţa ame­ninţată de criza energiei, în timp ce 65% o consideră o provocare semn­i­ficativă. Aproximativ o treime dintre companii îşi amână investiţiile legate de climat din cauza acestei crize.

Creşterea dramatică a costurilor legate de energie a generat cel mai alert avans al preţurilor de pro­ducător de la începerea măsu­rătorilor modern în Germania, de 25%, potrivit Reuters.

Creşterea preţurilor de pro­du­că­tor a fost cea mai puternică din 1949.

Redresarea economiei germane ar putea fi rapidă, însă, scrie Bloomberg.

Indicatorul PMI al IHS Markit a arătat că activitatea sectorului privat a avansat în cel mai rapid ritm din şase luni în februarie, producătorii raportând o relaxare în continuare a blocajelor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare.

Graţie cererii „foarte bune“, economia ar trebui să-şi revină în forţă în primăvară atâta timp cât presiunile de la nivelul lanţurilor de aprovizionare se vor atenua, iar pandemia se va retrage, se mai arată în raportul Bundesbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO