Business Internaţional

Germania are undă verde la susţinerea ţărilor cu probleme

Germania are undă verde la susţinerea ţărilor cu probleme

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

08.09.2011, 00:05 734

Curtea Constituţională a Germaniei a eliminat un obstacol major din calea eforturilor Europei de a depăşi criza datoriilor după ce a decis că pachetul de ajutor stabilit anul trecut pentru Grecia şi sprijinul acordat statului elen prin intermediul fondului de ajutor al uniunii monetare sunt legale, scrie The Wall Street Journal. Impactul pe burse s-a simţit imediat, ieri la ora României 16:00 indicele FTSE 100 (Marea Bri­tanie) avansând cu 1,73%, CAC 40 (Franţa) cu 2,3%, iar DAX (Germania) cu 2,77%.

Decizia instanţei, în­deaproape aşteptată de pieţele financiare, este cu atât mai importantă cu cât Germania, cea mai mare economie europenă, con­tribuie cu cele mai mari sume la mecanismele eu­ropene anticriză. Con­tri­buţia Berlinului la pachetul de ajutor de 110 miliarde de euro stabilit în 2010 pentru Grecia se ridică la 22,4 miliarde de euro, mai redusă doar decât cea a FMI, de 30 de miliarde de euro. De asemenea, Germania va avea cea mai mare participaţie la Mecanismul European de Stabilitate Financiară, care va deveni funcţional în 2013, de 168 de miliarde de euro dintr-un total de 620 de miliarde de euro.

Legalitatea pachetului de ajutor de anul trecut a fost constestată în faţa Curţii în 2010 de un politician german şi de un grup de academicieni. Hotărârea instanţei nu a cuprins un răspuns la încercarea acestora de a ataca programul prin care BCE cumpără obligaţiuni ca răspuns în faţa crizei datoriilor.

Curtea Constituţională a statuat, de asemenea, că parlamentul german ar trebui să aibă un cuvânt mai putrenic de spus în eventualele noi planuri de ajutor din zona euro. Planurile vor avea nevoie însă doar de aprobarea comisiei parlamentare pentru buget. Mai mulţi politicieni germani au insistat ca aprobările să fie făcute în plenul parlamentului, măsură care ar fi îngreunat viitoarele programe de ajutor.

Decizia Curţii marchează o victorie pentru cancelarul german Angela Merkel, a cărei poziţie a fost şubrezită de o serie de pierderi ale partidului său în alegerile locale anul acesta şi care întâmpină o opoziţie feroce în Germania din cauza modului în care gestionează criza din zona euro. Hotărârea ar putea mări şansele ca Merkel să câştige aprobare în parlament pe 29 septembrie pentru creşterea prerogativelor fondului de salvare al zonei euro EFSF, aşa cum au convenit liderii europeni la Bruxelles în iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO