Business Internaţional

Germania evită la limită recesiunea tehnică în trimestrul trei cu o creştere economică de 0,1%

Germania evită la limită recesiunea tehnică în...

Autor: Alex Ciutacu

14.11.2019, 10:41 243

Germania a evitat la limită o recesiune tehnică în trimestrul trei din 2019, după ce economia ţării a înregistrat totuşi o creştere economică de 0,1%, potrivit CNBC.

PIB-ul Germaniei a depăşit aşteptările analiştilor, care estimau o contracţie de 0,1% în T3. Anualizat, economia ar fi crescut cu 0,5% între iulie şi septembrie, potrivit Biroului Federal de Statistică.

Creşterea din al doilea trimestru a fost revizuită de la minus 0,1% la minus 0,2%, iar dacă T3 ar fi reprezentat tot o perioadă negativă, Germania ar fi trebuit să anunţe oficial recesiunea tehnică.

„Nicio recesiune, ci doar o economie slăbită. Într-un fel, acest rezultat este cel mai rău pentru că datele confirmă că economia germană stagnează, însă imaginea transmisă nu este atât de gravă pentru a declanşa un răspuns fiscal agresiv din partea Berlinului”, apreciază Claus Vistesen, economist-şef în cadrul Pantheon Macroeconomics pentru regiunea zonei euro.

Între timp, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier a anunţat oficial că ţara a evitat recesiunea tehnică în T3, însă dezvoltarea economică în regiune este încă fragilă.

Daniela Schwarzer, director al Consiliului German pentru Relaţii Străine, consideră că există „dar o mică diferenţă” între o creştere de 0,1% şi una de minus 0,1%.

„Adevărul este că Germnaia nu are perspective robuste de creştere în prezent”, susţine Schwarzer, notând că o economie dependentă de export ca a Germaniei a fost afectată de tensiunile din relaţiile comerciale internaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO